Trinaesti po redu Festival duvan čvaraka

Povodom održavanja tradicionalnog Festivala duvan čvaraka, trinaestog po redu, danas je u Maloj sali Skupštine grada održana konferencija za novinare. Predsednik Organizacionog odbora festivala, Nikola Radojičić najavio je predstojeću manifestaciju koja se od ove godine, pored osam sportskih i kulturnih manifestacija, nalazi u programu stalnih gradskih manifestacija. Prema finansijskom planu iz budžeta Grada izdvojeno je dva miliona i četristo hiljada dinara za realizaciju ovog festivala.

Direktorka Turističke organizacije, Ana Marković, istakla je da ovogodišnji festival obiluje bogatim kulturno-umetničkim i zabavnim programom i pozvala sugrađane da posete izložbeno-prodajni deo festivala koji se održava na platou Centra za kulturu.
„Grad Valjevo je prepoznao značaj ove manifestacije, ne samo po broju učesnika nego i po broju posetilaca, tako da nas ove godine očekuje dva dana takmičenja u pravljenju čvaraka. Prvi dan, šestog oktobra održaće se takmičenje u spravljanju šoder čvaraka a u nedelju sedmog oktobra, takmičenje u spravljanju duvan čvaraka. Ovaj festival pre svega predstavlja privredno-turističku manifestaciju, koja je Gradu značajna i u turističkom i u privrednom smislu. Za vikend nas očekuje kulturno-umetnički program uz trubače i folklore, kao i dodela priznanja najboljim majstorima, koji budu bili prepoznati od strane žirija u spravljanju šoder i duvan čvaraka. U subotu će se održati veliki koncert veterana folklora u organizaciji CZNKT „Abrašević“, a koncert narodne muzike Dragana Kojića Kebe je centralni deo programa. Ono što je Turistička organizacija omogućila, zajedno sa Gradom su vrlo zanimljive turističke ture za posetioce festivala. Broj učesnika koji su se prijavili za oba dana je preko 70, a broj onih koji učestvuju u prodajnoj izložbi je preko 150 učesnika. Ovaj festival je poprimio velike razmere i očekujemo veliki broj posetilaca i jednu zanimljivu i zabavnu atmosferu“, rekla je direktorka Turističke organizacije.

Slavan Batoćanin, idejni tvorac festivala, istakao je da je prošlogodišnji festival imao preko 50 hiljada posetilaca i da ove godine očekuje znatno veći broj.
„Drago mi je da je festival doživeo trinaestu reprizu. Ove godine će doživeti svoju najbolju prezentaciju svega za šta smo se mučili zadnjih 13 godina, a grad je to prepoznao i stao kompletno iza manifestacije. Biće preko 70 ranija, a učesnici će se takmičiti za titulu najboljeg u spravljanju šoder i duvan čvaraka. Plato ispred Centra za kulturu biće popunjen učesnicima i izlagačima. Šoder čvarak je čvarak kao i slavonski, bački i kikindski a mi smo naš nazvali valjevski šoder čvarak. Mislim da ćemo napraviti jedan novi brend po čemu će Valjevo biti prepoznatljivo. Gostujući na mnogim televizijama, saznao sam da je velika zainteresovanost za festival. Velika kontorla će biti od strane inspekcija, od veterinarske, komunalne i sanitarne. Svi moraju imati ulaz robe koju su doneli, dokaz sa sanitarnog pregleda ili deklaraciju. Cena šoder čvaraka će biti od 800 do 900 dinara, a cena duvan čvaraka 1000 do 1200 dinara“, rekao je Batoćanin.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *