Dragan Jeremić Poćuta izmišljao klizišta? Istraga tužilaštva u toku!

Prema najnovijim informacijama do kojih je došao portal KOLUBARSKI.INFO, Više javno tužilaštvo u Valjevu već tri godine sprovodi istragu protiv Dragana Jeremića Poćute (SPS), a u vezi zloupotreba odgovornog lica u vreme dok je bio direktor Direkcije za izgradnju grada Valjeva. Prema saznanjima do kojih je naš portal došao, Jeremić se povezuje sa zloupotrebama u vezi sa navodnim klizištima na teritoriji grada Valjeva. Kako nezvanično saznajemo istraga protiv Dragana Jeremića Poćute pokrenuta je zbog sumnje da je, nepoštujući zakonsku proceduru, sprovodio postupak sanacije određenih delova zemljišta koja su označavana kao klizišta, a koja zapravo nisu ni postojala, te na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist.

Naime, da bi se neko zemljište tretiralo kao klizište i da bi se pristupilo njegovoj sanaciji mora da se sprovede vrlo važna i složena zakonska procedura.

Ova zakonska procedura, pre svega, podrazumeva raspisivanje javnog tendera za izdradu geotehničke podloge za konkretno klizište, dok učesnici ovog tendera mogu biti samo firme koje ispunjavaju stroge zakonom propisane uslove. Kao neophodan uslov zahteva se i angažovanje odgovornog projektanta (geologa) sa licencom 391. Koliko je zaista ova oblast važna govori i činjenica da je uslov za dobijanje licence 391 završen Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, geološki odsek – studijski program – geotehnika (diplomske akademske studije – master; osnovne studije – po programu do 2006. god) ili Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, geološki odsek – smer za inženjersku geologiju i hidrogeologiju (po programu do 1970. god).

Pošto se završi geotehnička podloga na bazi nje se raspisuje tender za izradu projekta sanacije konkretnog klizišta sa predmerom i predračunom, a za koji posao je neophodno angažovati lice koje poseduje licence 310 (odgovorni projektant građevinskih konstrukcija objekata visokogradnje, niskogradnje i hidrogradnje) i 316 (odgovorni projektant objekata građevinske geotehnike).

Tek pošto se izradi projekat sanacije konkretnog klizišta, raspisuje se novi javni tender za izvođenje radova na sanaciji klizišta uz nadzor koji sprovode građevinski inženjer – geolog (sa licencom 391).

Prema saznanjima do kojih je došao portal KOLUBARSKI.INFO, protiv Dragana Jeremića Poćute prethodnih godina podneto je nekoliko krivičnih prijava u kojima se navodi da je, protivno zakonu, vršeći teške zloupotrebe u vreme dok je bio na čelu Direkcije za igradnju grada Valjeva, bez bilo kakvih tendera i projekata, preko fantomskih firmi, vršio sanaciju izmišljenih klizišta te na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist.

Kako nezvanično saznajemo, valjevsko tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Dragana Jeremića Poćute koja istraga je većim delom završena ali se stalno proširuje. Takođe, prema našim saznanjima, tužilaštvo je za potrebe istrage angažovalo stalnog sudskog veštaka-geologa (što se gotovo nikad ne dešava), a koji je u svom nalazu potvrdio da se nisu poštovale zakonske procedure i izneo jasne činjenice ovog slučaja.

Naš sagovornik, koji je želeo da ostane anoniman, zapisao se i koje su sve firme učestovale u ovom, po njemu, kriminalnom lancu. On pita kakva je uloga izvesne fantomske firme SZR DŽIDA i da li je ona nameštala fiktivne količine zemljišta kao i to da li je tačno da je veliki broj radova na navodnim klizištima obavljan bez bilo kakvih projekata, a po nalogu Dragana Jeremića Poćute, kao direktora Direkcije za izgradnju grada Valjeva?

Prema rečima našeg sagovornika, stiče se utisak da se istraga protiv Jeremića namerno prolongira kako bi se dobilo na vremenu jer očigledno postoje određeni centri koji vrše pritisak na Višeg javnog tužioca u Valjevu kako bi se ceo proces usporio ili možda čak i obustavio. Naš sagovornik se takođe pita ko je to toliko moćan u Valjevu da može da utiče na rad pravosudnih organa i kako je moguće da se svi postupci protiv Jeremića (kojih je i u prošlosti bilo) završavaju ili nastupanjem zastarelosti ili se umesto njega kao odgovorni oglase neki drugi ljudi.

SLUČAJ MARIBORSKE ULICE KOŠTAO GRAĐANE VALJEVA

Kako saznajemo, slučaj Mariborske ulice isplivao je na videlo na osnovu jedne privatne tužbe građana. Bilans ovog slučaja je takav da je Direkcija za izgradnju grada Valjeva i njen tadašnji direktor, Dragan Jeremić Poćuta, izgubila spor te je obavezana da isplati ogromne troškove. Naravno, sve troškove za nezakonite radnje Direkcije i njenog tadašnjeg direktora Poćute, platili su građani Valjeva kao i u svim prethodnim slučajevima.

Naš sagovornik se osvrnuo i na pitanje imovine Dragna Jeremića Poćute i zapitao se da li je tačno da, pored zgrade od 600 kvadratnih metara u Valjevu, poseduje i nekoliko stanova u Beogradu, na Zlatiboru i van zemlje, te ako je to tačno, pozvao Jeremića da objasni od kog novca je uspeo sve to da stkne.

Redakcija portala KOLUBARSKI.INFO nastaviće da istražuje ovaj slučaj te da informiše javnost o svim novim detaljima.

Ostale informacije možete pročitati ovde.

3 Komentara

  1. Soko
    August 13, 2018 - 8:28 am

    Poćuta je fantom on pokrao sve živo, nameštao tendere, izvlačio lovu i još je na slobodi i žari i pali Valjevo. E to je vlast kakva nam treba, da nam lopovi i kriminalci setaju ulicama da se medjusobno ubijaju i zavrsavaju na naslovnicama. Svemu tome treba stati na put pod hitno.

    Reply
  2. Mladen Va
    August 13, 2018 - 9:41 am

    Lopina lopovska. Nista novo.

    Reply
  3. Marina
    August 13, 2018 - 3:45 pm

    Mariborska ulica je vec 30 godina u katastrofalnom stanju, zahvaljujući upravo ljudima koji su tuzili doticnog, i jos par navodnih vlasnika ulice, zbog kojih svi stanovnici te ulice ispastaju. Sramota i za grad i vlast da ulica koja je 10min od centra bude u stanju da samo zaprezna vozila mogu njom da prodju! A o dzungli sa druge strane ulice i zivotinjama koje svakodnevno iz nje izlaze da ne pricam!

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *