Dani gljiva i lekovitog bilja na Divčibarama od 29. juna do 1. jula

Divčibare će kao druga planina u Srbiji, posle Kopaonika dobiti gljivarske staze. Ovo će biti upriličeno za vreme trajanja manifestacije „Dani gljiva i lekovitog bilja“ koja će se održati ispred hotela „Divčibare“ na Divčibarama od petka, 29. juna do nedelje, 1. jula.

Na ovaj način će se Divčibare svrstati u vrh gljivarskih destinacija i osim po prirodnom bogatstvu u gljivama i sve popularnijem bavljenju prikupljanja gljiva, ponudiće posetiocima i 24 obeležene gljivarske staze.

Organizator manifestacije „Dani gljiva i lekovitog bilja“ na Divčibarama je Ekološko društvo „Medvednik“, u saradnji sa Turističkom organizacijom Valjeva, Ekonomskom školom Valjeva, hotelom „Divčibare“, a pod pokroviteljstvom grada Valjeva.

Prvi dan manifestacije, petak, 29. jun je edukativni dan, uz učešće tri predavača koji će održati gljivarska predavanja. Gosti iz Hrvatske, među kojima je izuzetan poznavalac vrganja, održaće predavanja u Kongresnoj sali hotela „Divčibare“. Okupljanja i prijave su od 14 časova, a u 18 časova počinju gljivarska predavanja u Kongresnoj sali hotela „Divčibare“.

dani gljiva 2

U subotu, 30. juna je svečano otvaranje manifestacije u 11 časova, iz otvaranje gljivarskih staza i izložbe gljiva i fotografija. Od 11 do 14 časova traje gljivarski gastro fest, a od 15 časova je dodela zahvalnica i priznanja, kao i večernja gljivarska žurka. Gljivarska izložba, gde će biti izložene gljive sa prostora Divčibara i ostalih valjevskih planina, koje će biti determinisane, da bi posetioci mogli da se upoznaju sa vrstama. Sve zainetresovane će u tajne gljiva uputiti stručnjaci.

„Cilj nam je da razvijemo gljivarski turizam, pošto smo mi najbliži Beogradu i Novom Sadu i veliki broj stranica dolazi u Beograd i posećuje unutrašnjost Srbije, u potrazi baš za ovakvom vrstom turizma. Ovakav turistički potencijal moramo iskoristiti i mi iz Ekološkog društva „Medvednik“ sarađujemo sa svima i sa Turistitčkom organizacijom i sa ugostiteljskim objektima, da im pomognemo da se ovakav turizam što bolje razvije.

Mikološko-gljivarski savez stoji iza nas i tu su najstručniji ljudi i vrsni poznavaoci gljiva, pa pozivamo sve ljubitelje prirode da od 29. juna do 1. jula posete Divčibare i ovu manifestaciju“, rekao je Mihailo Birčanin, predsednik Ekološkog društva „Medvednik“.

Mihailo Birčanin je rekao da će Gastro fest u subotu biti posvećen specijalitetima od gljiva.

„Prijatelji iz Istre će spremati specijalitete od tartufa. Ekološke društvo „Medvednik“ i Ekonomska škola će pripremiti kazan sa gulašom od gljiva, koji će posetioci moći da probaju“, otkrio je delić kulinarskih dešavanja Mihailo Birčanin.

Više od godinu dana Ekološko društvo „Medvednik“ sarađuje sa Ekonomskom školom i kulinarskim smerom. Direktor Ekonomske škole Valjevo Dragan Timotić istakao je spremnost ove škole da učestvuje u promociji turizma i kulinarstva, jer je ovo pravi način da se učenici sa srodnih smerova u praksi susretnu sa budućim zanimanjima.

„Drago mi je da se i na ovaj način vraćamo prirodi i da će Valjevo i okolina na mapi Srbije biti prepoznat kao gljivarski kraj. Ekonomska škola vrlo rado podržava ovakve manifestacije. Naši ugostitelji, kulinari, turistički tehničari učestvovaće u ovoj manifestaciji i spremni smo na svaki vid pomoći. Pomažemo u pripremi jela od gljiva, što je sjajna stvar za naše učenike-kulinare, koji će se upoznati sa ovakvom vrstom gastronomije, jer nemaju puno prilike da se bave ovom vrstom jela. Želim puno uspeha manifestaciji i nadam se da ćemo se viđati i sledeće godine“, rekao je Dragan Timotić, direktor Ekonomske škole Valjevo.

Grad Valjevo je finansijski podržao ovu manifestaciju, u okviru konkursa za privredno-turističke manifestacije, rekla je Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjeva i ukazala da je postavljanje gljivarskh staza značajno za edukaciju dece koja borave na Divčibarama, ali i za ostale posetioce.

„Postavljanje 24 gljivarsko-turističkih staza otvara novi prostor za turističke sadržaje na Divčibarama. Pored biciklističkih i pešačkih staza, gljivarske staze sa novom signalizacijom otvaraju mogućnost da se turisti edukuju i upoznaju Divčibare kao destinaciju bogatu gljivama i lekovitim biljem. Na Kopaoniku je pre osam meseci postavljena signalizacija za gljive i Divčibare su druge u Srbiji sa ovim tablama. Samim tim privući ćemo sve više posetilaca, zainteresovanih za gljivarski turizam, a on je u ekspanziji. Pored zabvnog karaktera, manifestacija „Dani gljiva i lekovitog bilja“ na Divčibarama ima i edukativni sadržaj, tako da će posetioci dobiti nova saznanja o gljivarskom svetu, koje vrste gljiva postoje, koja se jela mogu napraviti od gljiva, njihova korist za zdravlje i za ishranu. Ovo je dobra aktivnost koja će se realizovati u samom centru Divčibara. Očekuje se veliki broj učesnika iz Hrvatske, Slovenije, Grčke koji će praviti svoje specijalitete“, rekla je direktorka Turističke organizacije Valjeva.

U restoranu „Zlatibor“ u Valjevu, gde je najavljena ova manifestacija, novinari su imali prilike da probaju deo jela, koji će biti prezentovan na Divčibarama. Pored rižota od gljiva, paštete i pite od gljiva, ukusni gulaš sa gljivama je gastronomska poslalstica koju će moći da probaju svi posetioci koji će biti na Divčibarama 29. i 30. juna jela koja se mogu napraviti od gljiva.

dani gljiva plakat

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *