UPUTSTVO ZA POSTUPANJE GRAĐANA PRILIKOM POJAVE EKSTREMNO NISKIH TEMPERATURA I HLADNIH TALASA

  • Pre pojave:

Proverite dihtovanje vrata i prozora. Koristite jeftinija sredstva kao što su gumene trake i trake od sunđera raznih profila. Uvijene  peškire  možete  staviti  u prozore. Obavezno proverite i servisirajte grejna tela kako na struju, klasičan ogrev tako isto i na gas. Proverite funkcionalnost odžaka. Obezbedite sredstva za grejanje. Takođe, obezbedite sveće jer jedna upaljena sveća može u manjoj prostoriji da povisi temperaturu vazduha za nekoliko stepeni Celzijusa. Imajte hrane za nekoliko dana. Hronični bolesnici obavezno da raspolažu lekovima za redovnu terapiju.  Slušajte  savete dežurnih zdravstvenih ustanova ili hitne pomoći. Pridržavajte se saveta lekara. Ako imate česmu za vodu u dvorištu obavezno je zaštitite od smrzavanja, a najbolje je da je isključite. U pomoćnim prostorijama, onim prostorijama u kojima ne boravite isključite i ispraznite vodu iz svih vodnih instalacija.

Bolesnim  ili  starijim  osobama  (komšije  ili  rođake),  koji  žive  sami pomozite da se što bolje pripreme za nastupajuću hladnoću. Podučite ih kako da se ponašaju za vreme pojave. Ako je ikako moguće svakodnevno ih obilazite i proveravajte sisteme za grejanje, struju i vodu.

Ako  posedujete  automobil  pripremite  ga  za  veoma  niske  temperature. Ukoliko je moguće koristite garažu.

Uterajte stoku u obore i štale.

  • Za vreme pojave

Bez obzira na hladnoću s vremena na vreme, na kratko, otvorite vrata ili prozor kako bi obezbedili svež vazduh i neophodan kiseonik. Znači ventilacija prostorija je neophodna. Nadzirite rad šporeta, furuna ili sličnog uređaja za grejanje. Nepravilan rad ovih uređaja može biti koban zboz povećanja koncentracije otrovnih gasova.

Pridržavajte se uputstava o korišćenju grejalica, TA peći i sličnih uređaja koji  koriste  električnu  energiju  ili prirodni gas.  Budite  oprezni  i  pažljivi  i  mogućnost izbijanja požara svedite na najmanju moguću meru. Otvorena grejelica  NIKADA ne sme da bude blizu kreveta, fotelja i ostalih stvari, zavesa, bilo koje  količine papirnih predmeta, otrovnih materija ili tečnosti na bazi alkohola. U  svakom  momentu  bilo  koji  uređaj  za  grejanje  mora  biti  pod  vašim  nadzorom.  Nikada ne koristite otvorenu vatru za grejanje prostorije. NPR: bilo je slučajeva  da  pri dužem  nestanka  električne  energije  i nedostatka  drugih  sredstava  za  zagrevanje prostorija, ljudi koriste roštilj na ugalj. Zbog trošenja kiseonika i  oslobađanja ugljenmonoksida ovakav vid aktivnosti sigurno dovodi do trovanja  ili smrti.

Izbegavajte nagli izlazak iz tople prostorije na hladan vazduh. Utoplite  se za aktivnosti koje morate obaviti van toplih prostorija. Nosite prikladnu  odeću, obuću, kapu na glavi, zaštitite ruke, uši i nos od hladnoće. Ako duže  boravite na hladnoći, a uočite drhtavicu, mamurluk, bledilo na prstima ruku, ako sporo i nerazgovetno govorite ili gubite pamćenje, tj. niste u stanju da se  setite običnih svakodnevnih stvari/aktivnosti to je siguran znak hipotermije.  Hipotermija je smanjenje telesne temperature ispod 35°C i prouzrokovana je dugim  boravkom na niskim temperaturama. Znači više gubite toplote nego što je telo  sposobno da proizvede. Dolazi do oštećenja važnih životnih funkcija i organa.  Trljajte ruke i noge kako bi uspostavili cirkulaciju i obavezno se sklanjajte od  hladnoće. Izbegavajte alkohol jer on širi krvne sudove i pospešuje gubitak toplote iz organizma. Pušenje prouzrokuje skupljanje perifernih krvnih sudova, pa se sa tim šanse za smrzavanje povećavaju. Izbegavajte sredstva/lekove (NPR: kofein), koja izazivaju dehidraciju jer ona je jedan od faktora koji pospešuje hipotermiju.

Racionalno koristite električnu energiju. Svaka ušteda je važna, jer u ovakvim  danima,  potrošnja  električne  energije  je  ogromna  i  preti  kolaps  u sistemu distribucije električne energije. Obavezno gasete svetla za sobom. Duže ostavljena  otvorena  vrata  od  frižidera  ili  zamrzivača  pojačava  potrošnju električne energije. Pridržavajte se uputstva o uštedi električne energije koja su Vam na raspolaganju u Elektrodistribuciji.

Zapamtite  da  se  ovako  višednevno  niske  temperature  vazduha  obično javljaju posle snežnih padavina i formiranja snežnog pokrivača. Pri stabilnom vremenu i pri vedrim jutrima prizemni vazduh se sve više hladi od tla. U kotlinama i dolinama se stvaraju takozvana jezera hladnog vazduha. U ovakvim slučajevima,  kombinacija  niskih  temperatura  vazduha  i  snežnog  pokrivača dovodi do blokade saobraćaja ili je saobraćaj veoma otežan. Bez preke potrebe nemojte na put. Ako već morate, a putujete automobilom obavezno imajte zimsku opremu i lance za točkove. Proverite sistem za grejanje, uvek imajte dovoljno goriva u automobilu, ponesite dovoljno hrane i vodu za piće. Slušajte zvanična saopštenja o stanju na putevima, kao i zvanična saopštenja o stanju vremena i prognozi vremena. Pre puta, osobi koja Vas očekuje, obavezno javite vreme polaska i očekivano vreme dolaska do krajnjeg odredišta.

  • Posle pojave

Proverite sve instalacije, naročito one za protok vode. Moguće je da je na nekom mestu došlo do zaleđivanja i pucanja cevi za vodu. Obiđite starije i bolesne komšije i rođake. Otklonite eventualne havarije na imovini. Slušajte zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena.

 

 

Izvor: OC Valjevo (centar za obaveštavanje)

 

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *