Valjevo kroz turizam

Važna je slika koju jedna sredina stvara o sebi i šalje je u svet. Turistička organizacija Valjeva predstavlja svetu ovdašnje lepote prirode, značajne tačke istorije, vrednosti kulture i osobenosti mentaliteta ljudi. Divčibare se bude.

Turistička organizacija, na čijem je čelu od jula 2016. godine Ana Marković, Valjevo i okolinu želi da učini privlačnim za građane ne samo Srbije, već cele nekadašnje SFRJ.

“Naša ponuda za njih je da dođu na nekoliko dana, da obiđu Divčibare, odu na Povlen, prošetaju ulicama Valjeva, posete Muzej i Muselimov konak, vide Kulu Nenadovića, na Gradcu popiju kafu, prošetaju obalom čiste reke i budu, na sedam minuta od centra grada, u neposrednom kontaktu s lepom prirodom,” kaže direktorka.

Ona ističe da u predstavljanju Valjeva i razvoju turizma ima veliku podršku gradskog rukovodstva, posebno gradonačelnika. Rukovodstvo grada je prepoznalo turizam kao privrednu granu u razvoju, koja može donositi dobit, ali i prestižnost gradu.

Usvojen je Plan unapređenja Divčibara od 2018. do 2020. godine. Plan podrazumeva planiranje, projektovanje i izgradnju važnih infrastrukturnih objekata kao što su kanalizacija, koja se već gradi sredstvima Kancelarije za javnu nabavku Vlade Srbije, vodovoda, rasvete, seoskih puteva. Od srede rade obe skijaške staze, ali je pored lepote pejzaža i zdravog vazduha, gostima neophodno ponuditi i zabavu i kulturne sadržaje.

Sve to je dalo rezultate, tako da se može govoriti o buđenju, do skora zaspalih Divčibara. Tokom prošle godine na planini je bilo 158 447 noćenja, što je za 90 odsto više nego u 2016. U Valjevu je prošle godine bilo 23 979 noćenja, što je takođe vidan porast u odnosu na godinu pre.

Za sada najviše gostiju na Divčibare dolazi iz Beograda, Novog Sada, Sarajeva i Banjaluke.

Prošle godine na sajmovima turizma u Sarajevu i Banjaluci direktorka Marković je sa svojim saradnicima predstavila razloge zbog kojih treba doći u naš kraj. Rezultat je značajan porast gostiju iz tih gradova. Ove godine u planu je da se iz istih razloga ode na sajam u Ljubljanu.

Direktorka zna da je danas internet nezaobilazan, ali zna, takođe, da je važan lični kontakt, prilika da ubedljivo govorite o kraju čije lepote i prednosti predstavljate.

Turistička organizacija ima dobru saradnju sa ugostiteljskim objektima i ustanovama kulture koje imaju turizam kao deo svoje delatnosti, kao što su Narodni muzej ili Istorijski arhiv.

Prvu priliku da širokoj javnosti predstavi turističke potencijale Valjeva, direktorka Marković sa svojim saradnicima imaće već na Sajmu turizma u Beogradu od 22. do 25. februara.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *