Divne vesti iz valjevskog centra za vantelesnu oplodnju

Za pet godina rada Centra za vantelesnu oplodnju (VTO) u Valjevu rođeno je ukupno 286 beba, od čega 144 devojčice i 142 dečaka, saopšteno je danas iz te ustanove. Na petom rođendanu VTO centra okupili su se deca sa roditeljima, zaposleni i mnogobrojni gosti, a najveći aplauz dobio je ginekolog akušer Branko Budimirović, šef Odseka za biopotpomognutu oplodnju.

“Danas sam shvatio da moja ekipa i ja imamo najlepši posao na svetu, a bebe su potvrda toga”, rekao je Budimirović.

Zahvaljujući desetočlanom timu VTO centra, on je rekao da je među 286 beba i 76 malih Valjevaca. Bebe začete u Valjevu rodile su se ne samo širom Srbije već i u Sloveniji, Crnoj Gori, Švajcarskoj, u Majamiju (SAD), a očekuje se rođenje beba i u Australiji.

Iz odmrznutih embriona rođeno je 25 beba, na šta je VTO centar posebno ponosan jer je prvi u Srbiji u sistemu državne zdravstvene zaštite imao mogućnost zamrzavanja embriona.

“Da nije bilo entuzijazma i angažovanja svih članova ekipe, od spremačice do lekara, ne bi bilo ni našeg VTO centra. Naša najstarija deca su uveliko u petoj godini života, a naše prve bebe rođene iz odmrznutih embriona su napunile tri godine. Poslednjih meseci, posle duže pripreme, uveli smo novu metodu – zamrzavanje jajne ćelije i naknadno odmrzavanje. Već imamo kliničke trudnoće i rađanje prvih beba“, rekao je Budimirović.

Valjevska bolnica je jedina Opšta bolnica koja pacijentima pruža i usluge najsavremenijeg vida medicinske pomoći kod problema steriliteta. VTO centar u Valjevu, nastao uz pomoć stručnjaka Univerzitetske klinike iz Maribora u Sloveniji, kadrovska pojačanja i prostorna proširenja.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *