U prisustvu predsednika Vučića otvorena rekonstruisana tvrđava Fetislam

Rekonstruisana tvrđava Fetislam i Letnja pozornica u Kladovu otvorena je sinoć povodom Dana opštine, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar turizma i omladine Husein Memić, kao i ministarka kulture Maja Gojković.

Otvaranju pored njih prisustvovao je i šef misije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, koji se prvi i obratio okupljenim građanima i ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad.

Okupljenima se potom obratio predsednik Srbije, koji je svečano i proglasio rekonstruisanu tvrđavu otvorenom. On se zahvalio evropskim partnerima na novcu koji su u to uložili i za sve što rade na razvoju turističkih kapaciteta u Srbiji.

Vučić je rekao da Fetislam danas izgleda veličanstveno i da nikada od 1867. od kada je prešao iz turskih u naše ruke nije ovako lepo izgledao kao ni Kladovo.

Tvrđava Fetislam podignuta je 1524. godine, nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, a njena rekonstrukcija počela je pre tri godine zahvaljujući sredstvima iz fondova EU.

Za realizaciju projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam ”, u obnovi i rekonstrukciji srednjovekovne tvrđave Fetislam iz fondova EU opredeljeno je oko 1,3 miliona evra.

Tvrđava Fetislam se nalazi nedaleko od centra Kladova sa pešačkom stazom pored Dunava do tvrđave.

Stanovnici Kladova mogu da uživaju u parku izgrađenom unutar zidina tvrđave, koji im daje lep pogled na Dunav i rumunski grad Drobeta – Turnu Severin na drugoj obali.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je ranije da je kulturno nasleđe Srbije deo evropskog nasleđa i da je EU izdvojila značajna sredstva za obnavljanje tvrđava duž Dunava, među kojima je Fetislam.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *