Počeli radovi na Šestoj školi-Grad dobija dva vrtića

Radovi na adaptaciji stare Šeste škole u dva vrtića su započeli. “Cilj nam je da za godinu dana Valjevo nema nijedno dete koje nije upisano u obdanište”, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. Grad Valjevo za ovu namenu izdvojiće 234,5 miliona dinara.

Nakon što je svake godine veliki broj dece ostajao neupisan u obdanište Grad je doneo odluku da staru Šesttu školu rekonstruiše i u njoj smesti dva vrtića.  Kapacitet novih obdaništa će biti oko 500 mesta, a samo ove godine je u Predškolsku ustanovu „Milica Nožica“ ostalo neupisano 517 dece.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da se u školi grade dva vrtiča jer je Pravilnikom definisano da u jednoj ustanovi maksimalno može biti smešteno 270-oro dece.

„Krenuli smo u jedan od najvažnijih poslova ove gradske vlasti, a to je konačno rešavanje problema nedostatka smeštaja za oko 517 mališana, koliko ih je ove godine ostalo neupisano u Predškolsku ustanovu „Milica Nožica“. Nova obdaništa će imati kapacitet od 500 mesta, tako da će ovo rešiti problem liste čekanja za upis u obdanište. Opremanje vrtića je dogovoreno sa Fondacijom „Novak Đoković“ i siguran sam da ćemo svi biti ponosni na rezultat koji ćemo za oko osam meseci imati pred sobom. Srećan sam što će brojni roditelji konačno rešiti zaista veliki problem, koji ih onemogućava da rade, ako decu nema ko da im čuva. Hvala na razumevanju roditeljima, jer su i sami svesni da je ova gradska vlast za dve godine počela da rešava problem koji su imale generacije Valjevaca. Cilj nam je da Valjevo za godinu dana nema nijedno neupisano dete u obdanište“, rekao je gradonačelnik Gojković.

Stara Šesta škola bila je tema kojom se u gradu bavilo više vlasti. Ideje o upotrebi bile su različite, a medju njima upravo se pominjala rekonstrukcija u obdanište. Prvi je takvu nameru saopštio svojevremeno gradnačelnik Stanko Terzić, ali do kraja njegovog mandata ta odluka nije sprovedena jer se od nje odustalo.

U medjuvremenu je aktuelni ministar prosvete Branko Ružić najavio izgradnju novog obdaništa, ali do realizacije te izgradnje još uvek nije došlo.

“Postoji projekat za izgradnju vrtića i mi smo kao grad spremni da se u to uključimo jer bez učešća države,  samostalno teško možemo graditi. U medjuvremenu opredelili smo sredstva za rekonstrukciju Šeste škole kako bismo rešili gorući problem smeštaja  dece”, kaže Gojković.

Radovi, čija je vrednost 234,5 miliona dinara, kompletno se finansiraju iz budžeta grada Valjeva i povereni su grupi ponuđača, među kojima su nosilac posla valjevski „Kej“ i firme „Jugogradnja“ , „Elektrovolt“, „Tron Teks“ „Frenki alarm“ i PR Milan Stojanović Pripremna gradilišta.

Nakon završenog tendera na  početak radova se čekalo jer se jedan od ponudjača žalio na izbor nadzora.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *