Majčino mleko je savršena formula za ishranu bebe

Tematskom radionicom Škole za trudnice i roditeljstvo, posvećene dojenju,  Dom zdravlja Valjevo je obeležio Nacionalnu nedelju promocije dojenja. Osim sadašnjih polaznica prisustvovalo je nekoliko majki sa bebama i malom decom, kao i učenice Medicinske škole smera Ginekološko-akušerska sestra.

Sa njima je razgovarala ginekolog dr Marijana Mitrović iz Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Valjevo, koja je na početku konstatovala da se u Srbiji kontinuirano smanjuje broj žena koje doje.

– Trenutno je to 12,8 posto, za razliku od skandinavskih zemalja gde je to 90 posto! Šta se desilo sa Srbijom u poslednjih tridesetak godina, zašto smo se zapetljali kod tako jednostavnog koraka?! Možda nedostatak informacija i edukacije, možda podrška okoline koja je najbitnija za mladu mamu posle porođaja, jer od toga znatno zavisi razvoj samopouzdanja i uspešnost dojenja. To je proces za koji treba vremena, truda i strpljenja, mamama i bebama su potrebne nedelje da se upoznaju, majka treba da bude odmorna, zadovoljna i prihvaćena jer će tako preneti raspoloženje i na bebu. Majčino mleko je najbolja hrana za bebu, a svaka mama ima specijalno mleko za svoju bebu, ne postoje dve mame sa istim mlekom.

Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i prevenciju bolesti, jer je majčino mleko savršena formula za ishranu bebe, kaže dr Mitrović.

– Majčino mleko je najjači imunogen: sadrži antitela, leukocite, probiotske bakterije… To je najbolja odbrana bebe za prvih šest meseci života, manja je mogućnost bakterijskih i virusnih infekcija. U majčinom mleku se nalaze esencijalne masne kiseline koje su bitne za razvoj bebinog mozga, tako da će to dete imati više samopouzdanja i biti stabilna ličnost. Brojne su koristi i za majku: brže će vratiti telesnu težinu, neće imati krvarenja jer se tokom dojenja luči hormon oksitocin koji dovodi do bržeg skupljanja materice, imaće manji rizik za razvoj karcinoma dojke i jajovoda itd. Dakle, sve prednosti su na strani prirodne ishrane novorođenčeta.

Za punih 17 godina rada Školu za trudnice i roditeljstvo prošle je preko 3000 žena. Patronažna sestra Slavica Filipović, rukovodilac školice od osnivanja, istakla je da se baš u Dečjoj nedelji obeležava i Nacionalna nedelja dojenja, što ima odličnu simboliku, pogotovo uz slogan „Šta detetu treba da raste do neba“, a pre svega to jeste pravilan rast i razvoj do kojeg će doći upravo dojenjem.

– Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja na više načina podržava majke da doje. Prvo kroz kućne posete u vreme trudnoće, kasnije kroz Školu za trudnice i roditeljstvo kao poseban vid edukacije, a prva zdravstvena služba koja dolazi u porodicu posle porođaja je upravo Patronaža. Početkom avgusta obeležili smo Svetsku nedelju dojenja kvalitetnom tribinom, sada smo nastavili, ali mi o dojenju pričamo i kroz kućne posete, telefonska savetovališta, u službama pedijatrije i ginekologije – mi smo udružena višestruka podrška majkama. Koliko će majka biti opredeljena da doji to, pre svega, zavisi od njene psihološke određenosti, njene želje i motivacije, pogotovo kod prvorotke. Neminovno je da će se u tom procesu susresti sa poteškoćama, ali treba da znaju da nisu same i da je svaki problem rešiv. Imaju podršku porodice i svih spomenutih zdravstvenih službi.

Milica Đurić je nekadašnja polaznica Škole za trudnice i roditeljstvo, a sada ima bebu od 10 meseci.

– Jako je važno edukovati se i pripremiti se za dojenje. Većina ljudi misli da je dovoljno da staviš bebu na dojku i da to prirodno ide, ali nije tako jer ima puno izazova. Nisam mogla da se izborim sa količinom mleka, zatim stavljanje bebe na dojku bilo mi je mnogo teško, to treba da vežbaju i majka i beba, potrebno je mesec-dva da se uspostavi ritam. Pomogla mi je porodica, mada za podršku volim da se obratim stručnim osobama, tako da mi je moja patronažna sestra Jasmina bila na raspolaganju na poziv i danju i noću, dala mi je puno korisnih saveta i dolazila mi je kući.

Osim predavanja i razgovora ova radionica Škole za trudnice i roditeljstvo imala je i svečani deo – sadašnjim i nekadašnjim polaznicama školice uručeni su pokloni, a zatim je organizovano druženje u holu Edukativnog centra.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *