Ministar Selaković otkrio spomenik pesniku i diplomati Milanu Rakiću u Mionici

U Mionici je, na dan njegovog rođenja, otkriven spomenik srpskom piscu i diplomati Milanu Rakiću.

Spomenik, koji je delo akademskog vajara prof. dr Zorana Ivanovića, otkrio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, saopšteno je iz Ministarstva.

Govoreći o Rakiću, Selaković je naveo da je ovaj pesnik ime Srbije, gde god je u svetu službovao kao diplomata Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, a službovao je u nekadašnjoj Otomanskoj Imperiji, u Prištini, u Skoplju, u Skadru, u Solunu, te kao ambasador u Rimu i u Kopenhagenu, uzdigao na najviši pijedestal i osvetlao nam obraz.

“Postao je poznat i kao srpski diplomata tada u Otomanskoj Imperiji, službujući u našem konzulatu u Prištini u vreme kada su Kosovo i Metohija bili okupirani, u vreme kada je nad njima suverenitet imala neka druga država, veliko i moćno carstvo koje se prostiralo na tri kontinenta, ali ni tada nije imao dilemu kome ta zemlja pripada, ni tada nije imao dilemu da li se za KiM treba ili ne treba boriti. Tu dilemu nemamo ni mi danas”, naveo je Selaković.

Dodao je da svaka generacija Srba daje svoj doprinos u borbi za Kosovo i Metohiju, jer naša borba za KiM jeste borba za naš opstanak i za naše postojanje, kao i da ni ova generacija, ni Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, ni bilo ko ko se nalazi na nekom odgovornom državnom mestu, nema dileme oko tog pitanja.

“Za KiM moramo da se borimo jer je to borba za Srbiju, za KiM je časno i čestito boriti se,” naveo je Selaković.

Selaković je naveo da će Srbija nastaviti da se bori da što veći broj država članica UN poštuje i priznaje suverenitet Srbije nad KiM, jer je taj suverenitet upisan i u Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, te da iz dana u dana, iz meseca u mesec, sve više država revidira svoj stav.

Spomenik je, navode iz Ministarstva, poklon Opštini Mionica i postavljen je u osnovnoj školi koja nosi ime Milana Rakića.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *