Vučić: Ne možemo i nećemo se odreći svoje politike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče u Njujorku, pred govor na Generalnoj skupštini UN, da su on i njegov tim vodili računa o svakoj reči, citatu, poslovici koju će on izgovoriti , i dodao da Srbiju očekuje težak period u kojem veliki neće trpeti njene slobodarske, pravične stavove, već će nam naređivati da radimo što i oni.

Vučić je, u intervjuu Tanjugu, kazao da su devet puta menjali govor, vodili računa o svakoj reči, i da veruje da će biti interesantan govor.

 

Imajte poverenja u svoju državu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je ječe u Njujorku da je stalno suočen sa pitanjem kada će Srbija uvesti sankcije Rusiji i zamolio građane da imaju poverenje u svoje državno rukovodstvo, čiji predstavnici nisu kukavice već se bore da Srbija izgubi najmanje što mora , a izvuče najviše što može.

Vučić je, u intervjuu Tanjugu, na pitanje da prokomentariše to što su zvaničnici EU vrše veliki pritisak na njega da uvede sankcije Rusiji i pitanje ko je to od njega konkretno tražio, rekao da to stalno čine. „Meni su rekli u lice. Rekli su pred nas 5 ili 6 koji smo došli sa Zapadnog Balkana. Pola jučerašnjeg sastanka je bilo „kada ćemo sankcije“. Rekao sam razumeo sam poruku, odlično razumeo šta su rekli. Niko nije pretio, niti šta, ali ako je to jedina tema sastanka onda samo čekate šta dolazi posle toga“, rekao je on.

 

Potrebno jedinstvo, biće nemilosrdni prema nama

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je  građane u Srbiji da budu ujedinjeni i da razumeju da celom svetu predstoji najteži period posle Drugog svetskog rata, a posebo za Srbiju.

“Nemamo bombe na našoj teritoriji, ali će svi biti brutalno nemilosrdni prema nama, jer niko ne zeli da dozvoli našu poziciju nezavisne i suverene zemlje, nego moras da ides u naš kamp. Ako nisi tu, ti si protiv nas i zgazićemo te”, rekao je večeras Vučić za Tanjug iz Njujorka gde učestvuje u Generalnoj debati UN.

 

Za neke zemlje sam siguran da neće priznati KiM, u jednu nisam

Aleksandar Vučić izjavio je sinoć, na pitanje da li bi pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, to mogle da učine pod pritiskom, da je u neke siguran da to neće učiniti, dok u jednu nije siguran.

“U neke sam siguran da neće, u jednu nisam, ali ne želim da iznosim javnu sumnju, jer to nisu uradili. I dok to ne urade, naši su veliki prijatelji”, rekao je Vučić za Tanjug.

 

Nećemo podržati članstvo Kosova u UN, to je završena priča

Vučić je ponovio je da Srbija neće podržati članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama, što je, kaže, poručio i šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

Na pitanje da li na sastanku sa Lajčakom i Boreljom bilo reči o predlogu Olafa Šolca i Emanuela Makrona za rešenje kosovskog pitanja i da li je Lajčak potvrdio da iza tog predloga stoji i EU i da li je bilo uslovljavanja, Vučić je odgovorio da on svakako zna sve o tom papiru.

 

Za sedam do 10 dana slede teške odluke

Predsednik je rekao je da Srbiji predstoji i politicki i ekonomski težak period i da će u narednih sedam do deset dana morati da se donose teške odluke za zemlju.

On je u intervuu za Tanjug iz Njujorka rekao da se Srbiji dogodilo sve najgore sto je moglo da se dogodi na međuanarodnom planu.

 

Komplikacije za Zapad, Srbiji iz dana u dan sve teže

Najava predsednika Rusije Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji ruske vojske komplikuje stvari za Zapad, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će se zbog sukoba u Ukrajini nastaviti teška situacija i za Srbiju da će ona svaki dan biti sve teža.

“Jasno je kao sto je bilo jasno od pocetka da se Putin neće predati, uprkos napredovanju ukrajinske armije u poslednjih 20 dana i na istoku i na jugu Ukrajine”, rekao je Vučić i u intervjuu za Tanjug odgovarajući na pitanje da li posle obraćanja Putina očekuje još jače pritiske na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i kakve će posledice na ceo svet imati poruke ruskog predsednika.

 

Kina strpljiva, ali neće dozvoliti poniženje

Predsednik Srbije je prokomentarisao je povodom najaktuelnijih događanja u svetu su Kinezi veoma strpljiv i trpeljiv narod, ali da nikada neće dozvoliti poniženje, ni sebe ni svoje zemlje.

“Kinezi su veoma strpljivi, veoma trpeljivi i oni neće ići grlom u jagode nikada. “, rekao je Vučić u intervjuu za Tanjug odgovarajući na pitanje šta misli o izjavi predsednika Kine Si Đinpinga da kineska vojska mora da bude spremna i za ratna dejstva i da moraju da modernizuju vojsku jer se osećaju ugroženo.

 

Ne potcenjujmo one koji nas vide kao neprijatelje

Vučić je istakao sinoć da nikada ne treba potcenjivati one koji nas bez razloga doživljavaju kao neprijatelje ili u najmanju ruku kao velike protivnike.

Vučić je to konstatovao u intervjuu za Tanjug komentarišući izjavu Aljbina Kurtija za Si-En-En da je Srbija saveznik Rusije i pretnja po bezbednost Balkanu i pitanje koliko ovakve Kurtijeve izjave imaju efekta.

 

Dolazak kompanije Rivijan veliki uspeh za našu zemlju

Dolazak u Srbiju američke kompanije Rivijan koja proizvodi električne automobile, kako je izjavio predsednik je strašno važna vest i dodao da je za to bilo potrebno gotovo dve godine borbe.

“Hvala celom našem timu koji je radio na tome. To su odlične vesti za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *