Godišnjica bombardovanja Srbije – Valjevo ne zaboravlja

Valjevo ne zaboravlja posle 23 godine od bombardovanja Srbije, poruka je koju su danas, povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, poručili predstavnici institucija, prilikom polaganja cveća na spomenik pilotu Milenku Pavloviću i na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine.

 

Predstavnici Vojske Srbije, predvođeni komandantom 2. Centra za obuku, pukovnikom Sašom Stojiljkovićem, načelnik Kolubarskog okruga Goran Milivojević, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, zamenik predsednika Skupštine grada Viktor Mićić, bivši pripadnici 63. padobranske brigade,  predstavnici boračkih udruženja SUBNOR, Udruženje boraca ratova od 1990. godine, Srpsko-ruskog centra „Majak“ i drugi građani Valjeva, poklonili su se senima poginulih u bombardovanju.

 

Bombardovanje Valjeva je počelo 14. aprila i u tom priodu je troje Valjevaca – Dmitra Dukić (91), Milka Krunić (72) i Milisav Mićić (37) poginulo, a povređeno je 50 sugrađana. Potporučnici Željko Savičić i Siniša Radić su poginu na Maljenu 6. aprila 1999. godine. Na nebu iznad Valjeva je 4. maja poginuo pilot pukovnik Milenko Pavlović.

Na Valjevo je palo 215  bombi, a 150 bombi je bačeno na fabriku „Krušik“, uništena je zgrada MUP-a, kao i objekti u Pričeviću i na Divčibarama, srušeno je pet stambenih zgrada, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća.

Zamenik predsednika Skupštine Viktor Mićić je podsetio na dana kada je počelo bombardovanje u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji.

„NATO intervencija je počela tog dana u 19:45 časova napadom na vojne objekte, a potom su prešli na civilne objekte, infrastrukturu, bolnice, spomenike kulture, crkvene objekte itd. Velika razaranja doživela je tadašnja država, a grad Valjevo osetio je „blagodeti“ tada nazvane intervencije „Milosrdni anđeo“, tri nedelje kasnije.

 

Grad Valjevo se seća tih dešavanja i uvek će biti posvećen obeležavcanju godišnjice napada NATO agresora na naš grad i na našu državu. Najmanje što možemo je da čuvamo slobodu, odamo priznanje našim poginulima i da se divimo njihovim veličastvenim delima.

Cveće smo položili i na spomenik pilotu pukovniku Milenku Pavloviću, koji je poginuo na nebu iznad našeg grada, 4. maja. Njegova dela su nemerljiva i nama ostaje samo da mu se divimo“, rekao je Viktor Mićić.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *