Janković i Mihajlović potpisali Ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije

 

Predsednik opštine Mionica Boban Janković i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije kuća i stanova na teritoriji opštine Mionica. Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je 2,5 miliona, a opština je izdvojila još 2,5 miliona dinara, što je ukupno 5 miliona dinara za građane Mionice. Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je, prilikom uručenja novih ugovora, da su lokalne samouprave i Ministarstvo obezbedili dve milijarde dinara, odnosno zajedno sa građanima četiri milijarde dinara  što će omogućiti da učestvuje 20.000 domaćinstava u Srbiji.
– Ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto. Realizacijom ovog projekat uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu- rekla je Mihajlović


Pored opštine Mionica, u Programu energetske sanacije učestvuje još 150 lokalnih samouprava koje su ispunile uslove konkursa koji sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike.
– Naši građani su vrlo zainteresovani za ove subvencije, opština će u narednom periodu raspisati Javne pozive gde se građani mogu javiti. Oni će uz 50 odsto državne subvencije moći da zamene stolariju, kotlove, termoizolaciju i dr. To će pozitivno uticati na njihove kućne budžete. Program energetske sanacije je višesturko koristan. Uštedećemo energiju, zaštiti životnu sredinu i imati održivu ekonomiju. Zajedničim snagama gradimo našu zemlju, a sve u cilju unapređenja kvaliteta života – rekao je Janković.
– Ovo nije poslednji javni poziv, biće ih tokom ove godine još. Obezbedili smo u budžetu Ministarstva samo za ovu namenu 250 miliona evra, jer je unapređenje energetske efikasnosti kao da gradimo novu elektranu. Energetska efikasnost je jedan od stubova energetske bezbednosti, koja je pitanje opstanka i razvoja društva i države. Država je obezbedila sve što je potrebno jer razmišljamo strateški, ne samo za danas, već i za naredne decenije-istakla je Mihajlović i dodala da je to zajednički projekat države, lokalnih samouprava i građana.
Zadatak svih opština koje su ušle u Program energetske efikasnosti za ovu godine je sprovođenje Javnog poziva za izvođača radova, a potom Javni poziv građanima koji će ostvariti pravo na ove subvencije. Opština Mionica će blagovremeno obavestiti svoje građane o terminima raspisivanja konkursa.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *