Otvorena kancelarija Centra za žrtve nasilja u Valjevu

Centar za žrtve nasilja „Dar“ i grad Valjevo, organizovali su tribinu pod nazivom „Moj grad Valjevo bez nasilja“, nakon čega je svečano otvorena kancelarija Centra za žrtve nasilja u Valjevu.

Udruženje se bavi prvenstveno zaštitom ugroženih lica od svih vidova nasilja. Korisnicima su na raspolaganju pravna i psihološka zaštita, a veliki napor ulažu i u rehabilitaciju korisnika i njihovo uključivanje u društvo nakon rehabilitacije.

„Mislim da je ovo jedna velika stvar za naše sugrađane, gde će u kancelariji Centra za žrtve nasilja moći da imaju pravnu i zdravstvenu podršku i to je jasna poruka grada Valjeva da ćemo svakoj žrtvi pomoći i da ćemo pokušati da se počinioci kazne“, naglasio je Marko Jevtić, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku.

Centar za žrtve nasilja „Dar“ počinje sa radom u Valjevu i ovom prilikom predstavljeno je čime se sve bavi ovaj centar, a tiče se usklađivanja potrebi žrtva nasilja i socijalno ugroženih lica sa društvenim sistemom u kojem živimo.

„Mi sve prevashodno bavimo suzbijanjem svakog oblika nasilja, prevencijom, edukacijom,  pružanjem besplatne pravne i psihološke pomoći žrtvama nasilja, različitim redionicama za rehabilitaciju, kao i različitim paketima pomoći. Nakon rehabilitacije, cilj je da se žrtva ne vrati nasilniku, da je vratimo u normalne društvene tokove, da je zaposlimo, a bavimo se ujedno i decom. Dakle uporedo se radi i sa žrtvom i sa decom. Mi smo sa sedištem u Beogradu, ovo nam je prvi ogranak i prva kancelarija mimo Beograda. Velika volja za saradnju od strane grada Valjeva, što je nama jako drago, jer bez saradnje sa institucijama, nema dobrih rezultata i to je jedini način da mi možemo da pomognemo žrtvama, zajedničkom saradnjom i borbom. Uglavnom su to deca, jer kada kažemo žrtve porodičnog nasilja, mi smo svi fokusirani na žene, na majke, imamo naravno i muškarce, ali je jako mali broj, ali smo svi zaboravili na decu, koja ako ih ne sklonimo na vreme su budući nasilnici“, naglasila je Marija Milanović, predsednica Centra za žrtve nasilja „Dar“.

 

„U Udruženju „Dar“ sam od samog osnivanja i drago mi je da se u vašem lepom gradu otvara naša kancelarija, koja  će proširiti naš rad u smislu prevencije, a zatim i suzbijanja, odnosno pomoći žrtvama nasilja. S obzirom na veliki broj nasilja, od predškolskih i kasnijih ustanova, pa sve do porodice i starijih ljudi, mislim da ćemo imati posla, ne samo u vašem gradu, nego inače i da ćemo se tek širiti. Mi smo u dosadašnjem radu decu žrtve nasilja ili decu iz  porodica žrtava nasilja osnaživali kroz razne projekte i radionice, a naročito kroz glumačke sekcije, gde su se oni pokazali kao izvrsni mladi amateri glumci“, kazala je neuropsihijatar dr Mirjana Tomović.

 

Na teritoriji grada Valjeva, a prema podacima Policijske uprave Valjevo, upoređujući 2020. i 2021. godinu, povećan je broj događaja nasilja za 16%, dok se broj podnetih prijava nasilja u porodici smanjio.

„Što se tiče izrečenih mera u 2020. godini, izrečena je 351 mera, od toga 228 zabrana komunikacije i 123 zabrane prilaska. U 2021. godini, izrečeno je 379 mere. Od toga je 264 zabrana komunikacije i 115 zabrana prilaska. Mali je slučaj povratnika, 90 % su to novi slučajevi. Prekršenih mera imamo za 72 % više u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu, s tim što imamo dobru saradnju sa Prekršajnim sudom i ostalim institucijama, kao što je to Centar za socijalni rad i ostale institucije“, zaključio je Milan Cvijić iz Policijske uprave Valjevo.

Aktivnosti centra će se ostvarivati kroz pružanje psihološke pomoći žrtvama nasilja, pružanje besplatne pravne pomoći, organizovanje pomoći trudnicama u vidu osnaživanja i saveta, SOS telefon, organizovanje tribina i seminara sa temom prevencije nasilja, edukacija dece u pogledu internet nasilja, organizovanje radionica za rehabilitaciju i edukaciju žrtava nasilja, unapređivanje i postepeno vraćanje u normalne društvene tokove nakon rehabilitacije i organizovanje humanitarnih akcija za socijalno ugrožene i žrtve porodičnog nasilja.

Kancelarija Centra za žrtve nasilja se nalazi u Birčaninovoj ulici 120 u Valjevu, a koordinator valjevske kancelarije je Snežana Ranković. SOS telefon je otvoren za pozive 0 – 24 časa, a rad kancelarije sa korisnicima je ponedeljak, sreda i petak.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *