OGLASIO SE SINDIKAT RADNIKA EPS: “Ministarka Mihajlović napada na EPS zbog ispunjenja svojih ciljeva”

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije oglasio se saopštenjem za javnost povodom poslednjih događaja.
Soopštenje prenosimo u celosti:
“Svedoci smo učestalih i bezprizornih napada na JP EPS od strane, pre svega onih koji bi trebali osećati ličnu odgovornost za probleme koji su se pojavili u funkcionisanju proizvodnje u termo i rudarskom sektoru u decembru 2021. godine.
Napore koje čine zaposleni na površinskim kopovima RB „Kolubara“ i Kostolac i u termoelektranama TENT i Kostolac, kako bi se obezbedila pouzdanost, sigurnost i bezbednost u procesu proizvodnje električne energije, ostali su u senci napada, optuživanja, degradiranja, pa čak i vređanja najodgovornijih ljudi koji vode i upravljaju JP EPS -om, a samim tim i zaposlenih.
Razumljiv je pritisak javnosti, kritike od strane onih koji traže i očekuju pouzdano snabdevanje električnom energijom, ali je neshvatljivo da je kolovođa u tim napadima, kritici i optuživanju ministarka rudarstva i energetike Mihajlović, koja izgleda misli da je izuzeta od odgovornosti kada su u pitanju problemi nastali u proizvodnji, pre svega zbog nedovoljnog kvaliteta uglja koji se isporučivao termoelektranama. NJeni dirigovani napadi na JP EPS nisu u kontekstu popravljanja situacije u smislu stabilnosti energetskog sistema Srbije, već u pravcu ispunjenja njenih ciljeva, datih obećanja i preuzetih obaveza od stranih lobija da JP EPS spusti na kolena i od Srbije napravi energetskog zavisnika. NJen zadatak i uloga kao ministarke je da udruživanjem energetskog sistema osakati JP EPS kako bi ga rasprodala u bescenje.
Osnovni razlog pojave nedovoljno kvalitetnog uglja je, pre svega smišljeno i opstruktivno delovanje i ponašanje Zorane Mihajlović u sprečavanju, odugovlačenju i debelom kašnjenju izdavanja dozvole za upotrebu i početak eksploatacije uglja na polju „E“ U RB „Kolubara“. Bez obzira što je na vreme dobila zahtev za izdavanje dozvole, ona je sa puno mašte iznalazila razloge da se dozvola ne izda. Ovih dana smo mogli i medijski pročitati njene “argumentovane“ primedbe na boju mastila pečata i hemijske olovke, na ovlašćena lica sa deponovanim potpisom i sličnim glupostima koje su u stvari i primerene osobi kakva je gospođa ministarka. Čini se da niko u Srbiji nije bio srećniji od nje kada je došlo u decembru mesecu do problema u proizvodnim pogonima JP EPS-a. Kao da je jedva dočekala da Srbija ostane u mraku kako bi lečila neke svoje komplekse i zadovoljila svoju sujetu obračunavajući se sa svojim neistomišljenicima.
A morala bi gospođa ministarka da zna da njeni istomišljenici nisu ni zaposleni u EPS-u. Jer, ko bi normalan i pametan mogao biti istomišljenik takve politike koju vodi gospođa Mihajlović u pravcu gašenja termo kapaciteta, zatvaranja površinskih kopova i sprečavanja otvaranja novih i zabrani nastanka izgradnje „Kolubare B“. Takva suluda politika Srbiju može samo da odvede u totalni mrak ili totalnu energetsku zavisnost. Gospođa Mihajlović misli da politiku razvoja energetike i rudarstva u Srbiji treba da vode ona i njoj slični. Ona smatra da je Srbija nedovoljno pametna i da misli da svoju energetsku stabilnost ne treba da gradi na osnovu sopstvenih resursa i sopstvene energije.
Pokušala je da sa izdajnicima i kupljenim bivšim sindikatima, poput Đorđević Milana – Đokinog srpsku energetiku prepusti raznim lobijima i trgovcima ne mareći za posledice koje bi vodile ka rušenju Srpske privrede i rastu cena struje i odnosu na sadašnju i do nekoliko puta.
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja nije našla za shodno da u svom mandatu poseti i obiđe najznačajnije srpsko preduzeće, nažalost danas ogranak RB “Kolubara“, da doprinese unapređenju rada rudnika, ukaže na probleme i pomogne u prevazilaženju tih problema. Očigledno da bi gospođi Mihajlović mnogo bolje “ležalo“ neko ministarstvo mode i estetskog ulepšavanja u čemu se očigledno mnogo bolje snalazi.
Zaposleni u JP EPS neće više dozvoliti da ih blati i vređa, ponižava i omalovažava onaj ko bi u stvari trebalo da brine o njima. Ako ministarka Mihajlović nije našla za shodno da ni jedan jedini put istakne i naglasi zasluge, trud i napore koji zaposleni JP EPS-u, a naročito rudarskom i termo sektoru , čine da održe sigurnost i pouzdanost postrojenja i danonoćno rade na ispunjenju planova proizvodnje koji se pred njih postavljaju, već samo svojim scenskim nastupom omalovažava njihov rad, muku i trud, dok u isto vreme sebe izuzima iz bilo kakve odgovornosti za određene probleme u JP EPS, onda ona ne može da bude “naša“ ministarka, već onih koji je plaćaju da radi protiv i mimo interesa JP EPS- a i zaposlenih u njemu.
NJena strategija razvoja energetike na osnovu gašenja i zatvaranja postojećeg, bez vizije izgradnje novih kapaciteta ne zaslužuje da uopšte bude u kontekstu mesta i položaja na kojem se nalazi.
Zabrinuti za sudbinu zapsolenih u JK EPS i egzistencije njihovih porodica, Sindikat EPS će u svom daljem delovanju jasno i snažno dati do znanja koji su ciljevi i putevi razvoja u izgradnji energetskog sistema Srbije.
Ka tim ciljevima i na tom putu sigurno nećemo dozvoliti da nas vode takvi kao što je to Zorana Mihajlović – navedeno je u saopštenju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *