Uklanjanje nelegalnog otpada na teritoriji grada Valjeva

 Na teritoriji grada Valjeva će do kraja septembra biti očišćeno sedam najkritičnijih deponija, najavljeno je početkom ovog meseca. Zahvaljujući Ministarstvu zaštite životne sredine, Valjevo je dobilo 932.000, dok je iz budžeta Grada izdvojeno još 233.000 dinara za uklanjanje deponija.
Na teritoriji Valjeva ima oko 15 divljih deponija, koje se nalaze u Dupljaju, na Divčibarama, u Rađevom selu na Divljem brdu, na Kamenitovcu, u Sedlarima u zaseoku Veselinovići, na Lozničkom putu kod restorana Megas i  Senjevac na putu za Donju Bukovicu.

 

„Nakon potpisivanja ugovora smo krenuli sa uklanjanjem divljih deponija i do sada je uklonjeno pet deponija – Kamenitovac, Senjevac, Dupljaj , Rađevo selo i Sedlari, ostale su još Divčibare i deo Rađevačke šume, koja gravitira ka Lozničkom putu. Planirano je da se uklone do kraja naredne nedelje. U saniranje ove deponije uključena su mnoga vozila, mašine, kao i veliki broj zaposlenih. Većina tih deponija se nalaze na različitim prigradskim naseljima i na teže pristupačnim mestima“, rekla je v.d. direktora JKP „Vidrak“ Ksenija Badem Nenadović.

 

„Kada je u pitanju Kamenitovac, divlja deponija je čišćena tri puta, jer nakon prvog čišćenja dešavalo se da ujutru zateknemo ponovo preveliku količinu smeća. U saradnji sa Gradom i Odeljenjem za infrastrukturu i građevinsko zemljište, dogovoreno je da se to ponovo čisti. Na istoj su postavljene pečurke, gde je prostor priveden pravoj nameni, a to je gradsko autobusko stajalište. Pored pečurki, JKP „Vidrak“ je postavilo i dve klupe za putnike koji tu čekaju prevoz, kao i znak za zabranjeno bacanje smeća i nadam se da će građani to poštovati. Ovim putem koristim priliku da apelujem na građane da svoj kabasti otpad mogu besplatno odložiti kod nas na gradskoj deponiji, gde će biti postavljena dva kontejnera od 5 kubika na samom ulazu i tamo im niko kao fizičkim licima neće, niti može i sme naplatiti deponovanje smeća“, naglasila je v.d. direktora JKP „Vidrak“.

 

JKP „Vidrak“ je planom investicija nabavilo novi buldožer namenjen radu na gradskoj deponiji, kao i traktorsku prikolicu, koja će opsluživati Službu zelenila, a do kraja godine je u planu nabavka dva kamiona kipera.
„Nabavkom buldožera biće omogućen optimalan rad vozila koja prevoze otpad, kao i za održavanje puteva koji vode do dela deponije. Opredelili smo se za najneophodnije zbog nedostataka sredstava. Prethodna dva meseca zbog visokih tenmperatura suočili smo se sa velikim požarima u celoj Srbiji na deponijama i mi smo imali taj problem, s tim što smo uspeli da blagovremeno reagujemo. Naš buldožer koji je star preko 30 godina nas je izdao, tako da smo bili u problemu i morali smo da nabavimo novi buldožer, tačnije polovni, samo da bismo premostili taj period od današnjeg dana do početka rada Regionalne deponije „Kalenić“, na koju računamo da će biti u roku od 2, 3 godine osposobljena“, navela je Ksenija Badem Nenadović.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *