Обележен 15. септембар

Povodom 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i dana kada se obeležava Dan proboja Solunskog fronta, 80 godina narodnog ustanka, kao i Dan oslobođenja Valjeva u Drugom svetskom ratu, delegacije Vojske Srbije, grada Valjeva i SUBNOR-a su odale počast na Spomen-groblju iz Prvog svetskog rata i u Spomen parku na Petom puku.

U ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uz vojničke počasti, cveće je na Spomen-groblju iz Prvog svetskog rata položila delegacija na čelu sa komandantom Garnizona pukovnikom Sašom Stojiljkovićem.

U ime grada Valjeva, cveće su položili zamenik predsednika Skupštine grada Viktor Mićić i sekretar Skupštine Branka Rosić.

Potom je u Spomen parku na Petom puku valjvski SUBNOR organizovao program obeležavanja 80 godina od oslobođenja Valjeva i od ustanka naroda u Srbiji protiv fašizma.

Na početku obeležavanja, prvi put je održan crkveni pomen za sve stradale u ratovima, koji je služio sveštenik Zoran Jakovljević.

Skupu su prisustvovali predstavnici SUBNOR-a iz cele Srbije, na čelu sa generalom Vidosavom Kovačevićem, predsednikom SUBNOR-a Srbije.

U ime grada Valjeva se obratio pomoćnik gadonačelnika Miloš Milutinović koji je pozdravio sve i čestitao praznik.

„Imamo obavezu prema našim precima da se sećamo njihovih dela zbog kojim mi danas živimo u miru i slobodi.Poštujemo važne datume iz naše istorije i klanjamo se senima svih poginulih za slobodu! Današnji dan, 15. septembar je važan datum ne samo za Valjevo, već i za čitavu Srbiju. Čuvajmo tekovine borbe za oslobođenje u Prvom i Drugom svetskom ratu”, poručio je pomoćnik gradonačelnika Miloš Milutinović.

Skupu su se obratili predsednik SUBNOR-a Valjevo Rajko Milutinović, Zorica Jeremić Šević, poštovalac tekovina NOR-a, dramski umetnik Lepomir Ivković, Dragiša Simić, osnivač Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ i predstavnici SUBNOR-a iz Sremske Mitrovice.

/foto: leparecvaljeva

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *