Opština Mionica pokrenula akciju “Drvo generacije”, biće posađene 1.292 sadnice

Opština Mionica pokrenula je akciju pošumljavanja “Drvo generacije”u kojoj će biti posađene 1.292 sadnice drveća – po jedno drvo za svako dete u Mionici koje pohađa vrtić ili ide u školu. U akciju su uključeni svi vrtići i škole na teritoriji opštine. Deca će u prisustvu svojih vaspitačica, učiteljica, nastavnika i profesora, zajedno sa predsednikom opštine Mionica Bobanom Jankovićem zasaditi drvo, koje će simbolično predstavljati njihovu đačku generaciju.

– Sadnja 1.292 sadnice novog drveća predstavlja jedan od značajnih koraka u realizaciji našeg plana da Mionicu učinimo boljim i lepšim mestom za život. Već godinama uz podršku Vlade Srbije danonoćno radimo na projektima koji umnogome poboljšavaju standard naših sugrađana, a paralelno s tim realizujemo i planove koji unapređuju kvalitet života svih Mioničana – rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Nove sadnice drveća biće posađene tokom oktobra ne više lokacija u varoši Mionica, Banji Vrujci i svih 36 sela, kako bi se podigao kvalitet vazduha, a jedan deo sadnica biće posađen u blizini postojeće deponije, radi poboljšanja kvaliteta vazduha i ulepšavanja ambijenta, i pored puteva kao vetrozaštitni pojas.

– Naša je obaveza, kao odgovornih ljudi da zaštitimo budućnost naše dece, a sadnja drveća je jedan od najboljih načina da naša deca odrastaju u zdravijem okruženju. Pored povećanja “pluća”Mionice, Kolubarskog okruga i Srbije, akcija ima i edukativni karakter. Deca će od malih nogu naučiti značaj drveća za život. Zaštita životne sredine ne treba da bude imaginarna kategorija. Sadnja drveća predstavlja konkretan odnos prema prirodi. Opština Mionica na ovaj način doprinosi poboljšanju uslova života svojih građana, a uz podršku Vlade Srbije gradimo prečistače otpadnih voda, kanalizaciju, regionali centar za upravljnje otpadom i reciklažno dvorište- rekao je predsednik opštine Boban Janković.

U Mionici ima 18 školskih objekata i vrtića, koje pohađa 1.292 dece, pa će ukupno biti posađena1.292 nova stabla.

Akcija će biti sprovođena svake godine.

– Taj kontinuitet važan je iz edukativnih razloga. Da svaka nova generacija đaka dobije svoju drvo generacije i da našu prelepu Mionicu učinimo ekološkim rajem. Ove godine smo od Vlade Srbije dobili više od 1,5 milijardi dinara za razvoj komunalne infrastrukture i unapređenje životne sredine – rekao je Janković.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *