U Valjevu kombinovani model nastave

Danas je počela školska godina u Srbiji, koja će se realizovati u vidu neposredne nastave u učionicama, što je značajno drugačije nego prošle godine, ili kombinovanim modelom u lokalnim samoupravama gde je procenjena ozbiljnija epidemiološka nastava.

Ove godine je u Valjevu u prvi razred krenulo 759 đaka, što je za 96 prvaka više nego prošle godine. U srednju školu je krenulo oko 1000 đaka.

Valjevo je među 15 lokalnih samouprava u Srbiji za koje je Tim za škole doneo odluku da se u srednjim školama koristi kombinovana nastava. Načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić je rekla da se koriste tri modela: neposredna nastava, onlajn i kombinovani model.

„Odeljenja koja imaju preko 16 učenika dele se na grupe, tako da prva grupa dolazi ponedeljkom, sredom i petkom, a druga grupa utorkom i četvrtkom. Sledeće nedelje se grupe rotiraju. Iskustvo od prošle godine je pokazalo da je previše da se cela jedna sedmica propušta i zato se odlučilo da se ide svaki drugi dan u školu. U osnovnim školama, kada bi se prešlo na kombinovanu nastavu, učenici prvog ciklusa bi išli na neposrednu nastavu, kao i učenici petog i šestog razreda. Učenici sedmog i osmog razreda bi išli po ovom modelu po kome sada idu srednje škole. Kombinovani model bi se organizovao i za mlađe razrede, ali samo u situaciji kada bi se grad nalazio u crvenoj zoni. Nadamo se da mi nećemo ući u crvenu zonu i doći do toga“, rekla je Zorica Jocić.

Ono što se preporučuje školama je fleksibilan, klizni raspored zvonjenja, da se ne bi svi učenici susretali po hodnicima ili u zajedničkim prostorima. Maske će biti obavezne u učionicama, dok učenici ne sednu na svoja mesta, ali će biti obavezne dok odgovaraju, razgovaraju međusobno, odlaze do toaleta, rekla je Zorica Jocić.

„Školama je preporučeno da se pojačaju dežurstva nastavnika, kako u školama, tako i u školskim dvorištima. Na roditelje se apeluje da dolaze u školu kada se dogovore sa nastavnicima, da se ne bi stvarale velike gužve. Znamo da su naše škole naviknute da poštuju ono što se propiše i što je u njihovom interesu i znamo da će to ispoštovati“, naglasila je načelnica Školske uprave.

U slučaju da se ipak dođe do modela onlajn nastave u svim školama, koristiće se sistem za učenje, koji su izabrali prošle godine.

„To je platforma za učenje, poput Gugl učionice i u okviru nje će se stavljati različiti sadržaji, pitanja, zadaci, vežbe. Sve vreme apleujemo na nastavnike da se od njih očekuje da koriste  one aplikacije koje imaju mogućnosti interakcije između svih učesnika. Svakog utorka će lokalni krizni štabovi, nakon procene epidemiološke situacije i ostalih indikatora, dostavljati informaciju o eventualnoj promeni modela nadležnoj školskoj upravi. Mi sredom dostavljamo taj predlog Timu za škole u Beogradu. Oni četvrtkom odlučuju o zahtevu svake pojedinačne lokalne samouprave i petkom do 10 časova dostavljaju nadležnim školskim upravama, a mi bez odlaganja odluku prosleđujemo školama i lokalnim kriznim štabovima“, pojasnila je kako će funkcioniati praćenje epdiemiološke situacije i rad škola dr Zorica Jocić.

Ove godine je novina da će svakog prvaka na klupama sačekati bojanka, koja je bitno edukativno sredstvo za decu.

„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je malim, prigodnim poklonom pokazalo koliko im je stalo do učenika prvog razreda.  Mi smo preuzeli te bojanke i one su raspodeljene po svim školama Mačvanskog i Kolubarskog okruga“, kaže Jocić.

Ona se osvrnula i na upis u srednje škole, ocenjeujući da su sva mesta u valjevskim srednjim školama popunjena, što pokazuje da je plan upisa dobro urađen.
„Imamo 8 odeljenja sa 240 mesta u Tehničkoj školi, 214  u Gimnaziji, a u Ekonomskoj, Poljoprivrednoj i Medicinskoj po 180 mesta i sva su popunjena osim po neko slobodno mesto koje je ostalo. Svim učenicima želimo zdravu, srećnu i uspešnu školsku godinu i da se zadržimo na neposrednoj nastavi“, zaključila dr Zorica Jocić, načelnica Školske uprave Valjevo.

/leparecvaljeva

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *