Turizam je budućnost opštine Osečina

Specifični turistički motivi Zapadne Srbije i povoljan saobraćajni položaj opštine Osečina,  predstavljaju potencijale za dalji razvoj turizma Opštine, kao i razvoj celog područja.

Na teritoriji opštine Osečina postoje predispozicije za razvoj raznih vidova turizma, ali su preduslovi naročito povoljni za bavljenje sportskim, lovnim i kulturnim turizmom. Zbog prirodnih i kulturnih resursa, kojima ova opština raspolaže, sve više se razvija i seoski turizam.

Sportsko-rekreativna ponuda opštine Osečina temelji se većim  delom  na izgrađenim, ali i prirodnim  retkostima ovog područja , kao i očuvanoj prirodnoj sredini, a u smislu mogućnosti organizovanja ekskurzija, tematskih izleta, popit slikarstva  u prirodi, fotografisanje pejzaža, potom  sportskih turnira – fudbal, košarka, tenis, odbojka,vaterpolo, jer već postoji izgrađen sportski centar Osečina  i drugih aktivnosti u prirodi, kao što su biciklizam, paragliding, pešačenje, trčanje, sakupljanje lekovitog bilja, šumskih plodova.

Prirodne lepote, bogatstvo i raznolikost ovog kraja pružaju mogućnosti za razvoj lovstva i lovnog turizma. Na području opšine deluju dva lovačka društva, u Osečini i Peckoj,  koja su svojim aktivnostima uspela da privuku lovce iz inostranstva, pre svega iz Francuske i Italije.  Lovište “Podgorina” pripada Podrinjsko-kolubarskoj lovnoj oblasti. Kao najveće i jedino lovište u opštini ima potencijal nosioca razvoja lovnog turizma. Naročit potencijal u razvoju lovnog turizma predstavlja veličina lovišta, s obzirom da se prostire na celoj teritoriji opštine.

Seoski turizam u Osečini već je poznat gostima, pa tako i mnoga domaćinstva su izvršila kategorizaciju i primaju turiste.

Bogatstvo poljoprivrednih domaćinstava raznim vrstama voća, posebno šljivom, malinom i kupinom, kao i voćnim prerađevinama, od kompota, džemova, marmelada, sokova, šljivanih i drugih kolača, do rakije šljivovice – prepečenice i domaćeg vina, onda mlekom i mlečnim proizvodima, mesom, povrćem, zdravom hranom, uz mogućnost da se u domaćoj radinosti, u saradnji sa tradicionalno gostoprimljivim domaćinima iz ovog kraja, uz aktivni odmor, na najjeftiniji način, obezbedi zimnica – spektar je podgorskih potencijala i pogodnosti, što bi trebalo da budedovoljno da zadovolji prohteve i ukuse i najprobirljivijih pobornika seoskog turizma, koji odluče da godišnji odmor provedu u idiličnim predelima opštine Osečina.

Turistička organizacija  “Podgorina“ i opština Osečina, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije, Udruženjem preduzetnika u seoskom turizmu Srbije i Regionalnom privrednom komorom, u prvoj polovini 2007. godine izvršila je edukaciju i kategorizaciju seoskih domaćinstava,  koja žele da se bave turizmom. Posle toga stekli su se uslovi za organizovan razvoj seoskog turizma u ovoj sredini. Organizovana grupa od 50 gostiju iz Slovenije boravila je u  seoskom domaćinstvima Osečine  i ponela predivne utiske.

A ima Osečina šta i da pokaže turistima. Pored lepe prirode, dobre hrane i autentičnog smeštaja, pogotovu u seoskim domaćinstvima, ova opština se može pohvaliti i mnogim tradicionalnim manifestacijama, koje su uvršćene u kalendar zbivanja u Srbiji.

Tako se već preko 15 godina za redom u Osečini se u junu održava likovna kolonija i skup radionica. Umetnici imaju nedelju dana, koliko traje kolonija, da izvedu svoja dela. Uz pomoć organizatora, umetnici realizuju i radionice na kojima prezentuju svoj koncept i aktivno učestvuju u razgovorima sa ostalim učesnicima kolonije i lokalnim stanovništvom. Kolonija omogućava realizaciju umetničkih radova od materijala koji su pronađeni u prirodi na datom prostoru.

Svake godine, 2. avgusta, na dan Svetog Ilije, u selu Bratačiću, kod Osečine obeležava se godišnjica Boja na Bratačiću. Kod spomen-obeležja Top na Bratačiću, na mestu, odakle su 1806. godine srpski ustanici uspešno napali šanac u kome se nalazila Turska vojska. U okviru programa obeležavanja održava se takmičenje u narodnom višeboju za izbor harambaše Podgorine, sa ciljem da se dočara život predaka, lepota nekadašnjeg života i starih običaja. Pobednik takmičenja nosi titulu harambaša Podgorine i dobija poklon sablju u trajno vlasništvo.

Sajam šljiva u Osečini održava se svake godine u poslednjoj nedelji avgusta. Osnovan je 2006. godine i svaka nova manifestacija je bogatija i lepša. Sem promotivnih i edukativnih sadržaja, ova manifestacija se svake godine sve više pretvara u sintezu sajma i festivala šljive. Promotivni štandovi u novoj sportskog hali, deguistacija proizvoda, predavanja, takmičenje, izložbe, koncerti poznatih izbođača, velika parada, su sadržaji koji u ovoj maloj varoši, tih dana, naprave veliki događaj posvećen šljivi. Svečarska atmosfera, radost i gostoprimstvo domaćina, omogućavaju hiljadama gostiju da osete duh Zapadne Srbije i nezaboravnu aromu ovog kraja.

Sa željom i ciljem da narodno stvaralaštvo i običaje kraja sačuva od zaborava, a da mlade ljude upozna sa načinom života naših predaka, Narodna biblioteka Osečina svake godine u novembru organizuje Prelo. Program ove manifestacije obuhvata otvaranje tematske izložbe, kreativne radionice namenjene deci, kao i druženje žena uz bogat kulturno umetnički porogram i tradicionalnu trpezu.

 

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima opštine Osečina,  u okviru projekta “Turizam u Osečini danas”  za 2021. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *