Valjevo u svečanom ruhu obeležilo gradsku slavu Duhovski ponedeljak – Druge Trojice.

 

Obeležavanje slave otpočelo je Svetom Arhijerejskom Liturgijom u Hramu Vaskrsenja Hristovog, koju je služio vladika australijsko – novozelandski Siluan, uz sasluživanje svog zamenika arhimandrita Petra i sveštenoslužitelja Eparhije valjevske.

Nakon liturgije usledila je Duhovska litija koja se kretala Sinđelićevom, Karađorđevom i Ulicom Vojvode Mišića do crkve Pokrova Presvete Bogorodice predvođena valjevskim sveštenstvom i gradonačelnikom grada Valjeva Lazarom Gojkovićem.

U duhovskoj litiji bili su predstavnici Grada, pripadnici vojske, policije, predstavnici javnih ustanova, članovi kulturno -umetničkih društava, sportisti i brojni građani.

Kod spomenika Proti Mateji Nenadoviću služen je pomen ustaničkom vođi.

U porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice obavljeno je rezanje slavskog kolača i urezivanje litijskog zapisa, nakon čega se prisutnima obratio protonamesnik Filip Jakovljević, čestitajući slavu Grada.

„Među prvima želim da pozdravim episkopa dalekih australijsko – novozelandskih zemalja, kako je to blaženopočivši vladika Milutin voleo i često govorio, vladiku Siluana. Blagodarim mu što je došao, što je služio Svetu litirgiju u Hramu Vaskresenja i što je predvodio ovu veličanstvenu i divnu litiju ulicama grada Valjeva. Potom želim da pozdravim i čestitam slavu gospodinu Lazaru, gradonačelniku grada Valjeva, koji je čini mi se po prvi put u poslednjih nekoliko godina, zajedno sa  svim predstavnicima Gradske uprave prisustvovao Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji i učestvovao u veličanstvenoj litiji. Da Bog da, da to postane praksa i da svake godine na najveličanstveniji i najdostojanstveniji način obavljamo ovu Svetu litiju. Pozdravljam sve vas braćo i sestre, svu decu koji su učestvovali i koji su danas ovde sa nama. Zaista je divno videti vas ovde sve okupljene, a pogotovu ova radost viđenja i susreta je još veća, ako uzmemo u obzir da je iza nas ona teška godina i da Bog da nikad više ponovljena godina, kada je bilo dana kada su jezivo prazne bile ulice grada Valjeva“, rekao je protonamesnik Filip Jakovljević, koji se obratio u ime administratora Eparhije valjevske episkopa šabačkog G. Lavrentija.

Tom prilikom, pozvao je sve sugrađane da 27. juna, dođu na ustoličenje novoizabranog episkopa gospodina Isihija Rogića.

„Pozivam vas da nastavimo svečanom radošću, da dočekamo našeg novog episkopa, da pokažemo da smo narod Svetog Vladike Nikolaja, da smo narod Svetog Ave Justina i da zajedno pomognemo i molitvom podržimo novog episkopa. Neka vam je srećna i Bogom blagoslovena današnja slava i današnji praznik i d

a se u zdravlju i veselju susrećemo. Amin. Bože daj!“, kazao je Filip Jakovljević.

Nakon protonamesnika Filipa Jakovljevića, obratio se gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

„Velika mi je čast da vas danas, na slavu grada Valjeva, pozdravim kao gradonačelnik Valjeva. Velika je i odgovornost svih nas da opravdamo poverenje i da nakon teške godine pokažemo da je došlo vreme kada  ćemo svi zajedno razvijati naš grad. Siguran sam da za Valjevo dolaze bolji dani. Uz Božiju pomoć, završićemo sve što je započeto i uraditi još mnogo ambicioznih poduhvata. Uz veliku podršku predsednika Republike i Vlade Republike Srbije, Valjevo se razvija i postaje važan faktor na mapi Srbije, Evrope i sveta. U ime grada Valjeva i u svoje lično ime, čestitam izbor novog episkopa valjevskog gospodina Isihija Rogića. Radujem se njegovom dolasku u našu Eparhiju i zajedničkom radu na negovanju duhovnosti i čuvanju svetinja. U nadi da će ova godina biti prekretnica na bolje u životima svih nas i našeg Grada, čestitam vam slavu grada Valjeva, Druge Trojice – Duhovski ponedeljak, u zdravlju i veselju da proslavimo i da se pomolimo za naš Grad, naše pretke i za sve Valjevce, ma gde živeli!“

Sveta Pedesetnica ili Duhovi, kako se u narodu zovu ova tri praznična dana, rođendan je Crkve Božje. U prazničnoj propovde vladike Siluana je rečeno da ovim praznikom proslavljamo ljubav Božju koja se izlila na rod ljudski i ovaj svet.

U Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji je učestvovao Hor sveštenika i bogoslova, pod upravom protonamesnika Branka Čolića, i Dečji hor „Hadži Ruvim“ sa dirigentom Vanjom Urošević.

U porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice izveden je prigodan kulturno-umetnički program, za koji se pobrinuo Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ Valjevo. Kao i prethodnih godina, svečanost je završena velikim kolom, koje je i ove godine predvodio sveštenik Dragomir Jovanović, a sa građanima i vernim narodom u kolu je zaigrao i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

/leparecvaljeva.rs/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *