Lajkovčani očistili Kolubaru kao poruku pred praznike

 

Neposredno pred prvomajski uranak i početak izletničke sezone, u Lajkovcu je organizovana velika akcija čišćenja reke Kolubare kod Jolića vodenice i etno naselja, najposećenijem izletištu Lajkovčana. Cilj akcije je podizanje svesti svih ljudi koji uživaju pored Kolubare da iza sebe ostave čistiju reku nego što je bila kada su došli na nju.

 

Organizator je bilo javno preduzeće „Gradska čistoća“ Lajkovac, u saradnji sa Ekološkim udruženjem reke Kolubare, Rafting klubom „M.R.I“, Planinarskim društvom „Ćira“ i društveno odgovornim firmama „Iva Agrar“ i „Borverk“. Posebno je bilo dragoceno učešće dece iz vrtića, osnovne i srednje škole, koji su posadili tri lipe, kao hlad za njihove i buduće generacije.

 

 

Prikupljene su brojne kese smeća jer su obe obale Kolubare, po kilometar sa obe strane, očišćene od papira, limenki, plastične ambalaže i drugog otpada. Javna i privatna preduzeća su angažovanjem mehanizacije i ljudstva uklonila divlje deponije, orezale polomljene i suve grane drveća, izvadila oborena stabla i granje iz reke, uredile pristupne puteve i staze itd. Rafting klub je iz čamaca pokupio smeće direktno sa reke i orezao popadalo granje, gde se plastične flaše i ostali otpad najduže zadržavaju.

 

Komunalno preduzeće je postavilo četiri kontejnera za plastičnu ambalažu, od ranije postoje četiri kontejnera za klasičan otpad. Direktor preduzeća Bojan Bogdanović kaže da je akcija imala jasan cilj:

 

„Poruka je vrlo jasna: treba da podignemo nivo ekološke svesti i prirodu ostavimo boljom nego što smo je zatekli. Epidemija nas je opomenula i usmerila da se okrenemo lokalnim prirodnim lepotama i mislim da je pravi momenat da Lajkovčani, svi koji vole Kolubaru i posećuju je, razviju pravu ekološku svest; da ova akcija ne traje dan-dva ili pet, nego da se pretvori u trajni odnos prema Kolubari i prirodi. Imamo ozbiljan problem sa smećem i konačni cilj nam je da podignemo nivo svesti po pitanju odnošenja smeća u celom gradu. Ne može 55-60 zaposlenih u „Gradskoj čistoći“ rešiti problem uklanjanja smeća – to nisu samo naši već problemi svih građana.“

 

Akciji je prisustvovao i predsednik opštine Andrija Živković, koji je najavio da će se lokalna samouprava potruditi da Kolubaru što više približi i Lajkovčanima i stanovnicima susednih opština. „U planu nam je da uradimo pravo šetalište po obodu bankine, kilometar dužine, i da čitav kompleks učinimo prepoznatljivim.“

 

Posebnu draž i simboliku ovom ekološkom događaju dali su najmlađi Lajkovčani, sadnjom tri lipe u blizini stare Jolića vodenice. Po jednu lipu su zasadila deca iz vrtića i učenici osnovne i srednje škole, predvođeni svojim vaspitačima i nastavnicima. Postavljena je i tabla sa stihovima Đorđa Balaševića „Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio i shvatiće kad tad da ne zna šta je hlad!“ i potpisom „Deca Lajkovca“.

 

Mika Ivković, predsednik Ekološkog udruženja reke Kolubare, koje okuplja vlasnike etno kućica pored Kolubare, kaže da imaju puno ideja za dodatno uređenje ovog izletničkog prostora: pošumljavanje, uređenje centralnog platoa, izrada stolova i klupa sa nadstrešnicama, mesta za pripremu roštilja i pečenja itd.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *