Valjevo obeležava 20. mart – Dan grada

Valjevo danas obeležava Dan grada, datum koji simbolizuje početak razvoja našeg grada kao modernog, evropskog i razvijenog naselja. Zastave Valjeva i Srbije danas su istaknute na ulicama grada, čime na simboličan način obeležavamo Praznik Valjeva, jer su izostale svečanosti i proslave zbog mera u suzbijanju virusa Covid-19.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je čestitao Praznik grada, koji drugu godinu dočekujemo u vanrednoj situaciji, zbog borbe sa Korona virusom.

„Valjevo se kroz svoju istoriju suočavalo sa ratovima, bolestima i svakakvim stradanjima. Ali smo uvek iz najtežih perioda izlazili jači i bolji i naš grad se još brže razvijao upravo posle najtežih godina. Veliku zahvalnost dugujemo precima koji su omogućili da mi danas živimo u slobodnoj i suverenoj Srbiji i Valjevu. Zahvalnost dugujemo i modernim ratnicima – lekarima, medicinskim tehničarima i svima koji rade u zdravstvu, ali i brojnim humanim ljudima koji pomažu da se izborimo sa ovom pandemijom, kao i sa ostalim problemima sa kojima se suočavamo. Valjevo i Valjevci su i ovih godinu dana podneli veliku žrtvu, izgubili smo mnogo dragih ljudi i zbog svega toga bih i ovom prilikom pozvao sugrađane da se u što većem broju odazovu vakcinaciji. Verujmo lekarima i nauci, jer je to jedini način da se naši životi što pre vrate u normalu. Mi već sada radimo na tome da Valjevo nakon Korone postane jedan moderan, razvijen i zdrav grad, baš kakav je postao i nakon oslobođenja od Turaka u Prvom i Drugom srpskom ustanku. Pomozite nam tako što ćete poštovati epidemiološke mere i što ćete se vakcinisati što pre“, rekao je u svojoj čestitki gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

U zoru, 20. marta 1804. godine ustaničke jedinice Valjevske nahije su posle višednevne opsade, ušle u Valjevo, koje su Turci prethodne noći napustili. Dan slobode koji je tada došao, predstavlja početak razvoja novovekovnog savremenog Valjeva. Taj dan oslobođenja, 20. mart, koji je sada i zvanično Dan Valjeva je i simbol svih drugih oslobađanja i datum bez ideoloških i političkih hipoteka i slavi se od 2004. godine.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *