Za razvoj poljoprivrede u Mionici 72 miliona dinara

Više od 72 miliona dinara ulažu opština Mionica i Ministarstvo poljoprivrede u razvoj poljoprivrede u mioničkim selima, zakučak je tribine “Popljoprivreda za budućnost”. Tribina je održana u saradnji s Ministarstvom i RTS-om.

– Kroz program podrške poljoprivredi, uz pomoć republičkih ustanova, u opštini Mionica biće plasirano 10 miliona dinara za nabavku mehanizacije koja se koristi u organskoj i neorganskoj proizvodnji, 3,8 miliona dinara namenjeno je za nabavku novih plastenika i sertifikaciju u organskoj proizvodnji, a po milion i po dinara predviđeno je za nabavku sadnog materijala, odnosno promociju ruralnih područja – rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

On je istakao da je samo ove godine, zahvaljujući dobroj saradnji opštine i Ministarstva, 20 mladih poljoprivrednika iz Mionice dobilo po milion i po dinara. Tih, ukupno 30 miliona poslužiće unapređenju njihovih mogućnosti i veština. U programu sertifikacije za organsku proizvodnju, koji traje dve godine, učestvuje 17 zemljoradnika iz opštine. Janković ističe da poljopriveda predstavlja veliki potencijal i da se agrarom aktivno bavi trećina Mioničana u 1.960 gazdinstava. Oni mahom proizvode mleko, meso i konzumna jaja. Realne su mogućnosti za podizanje klanice za preradu živinskog mesa, osnivanje malih zadruga koje će okupiti proizvođače mleka i brendiranje tezge na beogradskim pijacama za zdravu hranu iz Mionice.

– Država nikada nije ulagala u poljoprivredu i male proizvođače, kao sada. Naša je šansa da učestvujemo u državnim programima razvoja. Velike su naše mogućnosti u razvoju seoskog, planinskog i banjskog turizma i snabdevanju hotela i restorana. To su naši prioriteti. Sem novca, na raspolaganju su nam znanja i iskustva ministarstava i savetodavnih republičkih službi. Važna je proizvodnja koja ima budućnost na tržištu. Nećemo da se trkamo sa svetskim korporacijama ko će proizvesti više jeftinijeg kukuruza i šećerne repe, nego hoćemo da gajimo kvalitetnu organsku hranu – kaže Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Tokom tri poslednje godine Opština Mionica uložila je 20 miliona dinara za razvoj poljoprivrede i napredak seoskih domaćinstava a u istom periodu kroz standardne subvencije ministarstva mionički poljoprivrednici su ostvarili pravo na više od 116 miliona dinara.

– Mionica kao lokalna samouprava značajno subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju i to je jako važno. U neposrednoj budućnosti očekuju nas veliki projekti sa Svetskom bankom i važno je da i druge opštinske sredine pripremaju projekte kao što se to čini u opštini Mionica – rekao je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Uspehe mioničkih poljoprivrednika i zaključke tribine zabeležila je i kamera RTS-a za emisiju “Znanje imanje”, a na tribini je govorio i jedan od rukovodilaca Poštanske štedionice gospodin Dragan Marković.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *