Značajna uloga volontera u vakcinaciji u Valjevu

U Valjevu je prema poslednjim podacima, dato 19.760 doza vakcina protiv Korona virusa, a prvu dozu vakcine je primilo 12.063, revakcinu 7.697 lica, od 20. januara kada je počela vakcinacija u hotelu „Grand“. Naš grad spada među gradove u Srbiji sa najviše vakcinisanih ljudi, vakcinacija se odvija besprekorno, građani ne čekaju dugo i do sada nije bilo nepravilnosti ili grešaka.

Pored zdravstvenih radnika Valjeva koji su uprkos jednogodišnjoj neprekidnoj borbi u lečenju obolelih od Korona virusa, uložili dodatni napor u poslovima vakcinacije, nemerljivi doprinos daju i volonteri.

Svaki dan na vakcinalnom punktu u hotelu „Grand“ i u Centru za kulturu kada se tamo organizuje vakcinacija, nalaze se i volonteri koje čine aktivisti Crvenog krsta „Valjevo“, učenici Medicinske škole „Dr Miša Pantić“, kao i zaposleni iz Gradske uprave Valjevo.

Zatekli smo ih  kako ljubazno dočekuju građane koji su imali zakazanu revakcinaciju kineskom i ruskom vakcinom. Vladao je red i sala je podeljena u dva dela, a volonteri su građane upućivali u deo sale u kome se daje za njih odgovarajuća vakcina, kako se ne bi desio nesporazum i greška, pa neko primio drugu vrstu vakcine.

Koordinator vakcinalnog punkta, medicinski tehničar Vladimir Dimitrijević ističe da je dosadašnjim radom volontera veoma zadovoljan i da su značajno olakšali posao zdravstvenim radnicima.

„Volonteri dočekuju građane koji dolaze na vakcinaciju, pomažu im u popunjavanju formulara, upućuju ih na slobodne punktove i vode računa da se ne dogode propusti i nesporazumi o primljenim vakcinama, jer se smenjuju vrste vakcina koje se daju određenim danima. Ljubaznost volontera, njihova skoncentrisanost i predanost poslu su doveli do toga da se vakcinacija u Valjevu odvija bez problema i da nema velikih čekanja, nesporazuma, ali što je najvažnije ni ozbiljnih grešaka“, ističe Dimitrijević.

Volonteri često obaveštavaju telefonom građane da im je promenjen datum i vreme vakcinacije i apeluju na građane da prihvate ove izmene termina, jer se to radi kako bi se što efikasnije iskoristile sve doze vakcina i kako bi se što brže vakcinisao veći broj sugrađana.

Mogućnost da se vakcinacija obavlja u hotelu „Grand“ u centru Valjeva, potvrdila se kao najbolji mogući izbor. Zaposleni u hotelu „Grand“ su pokazali veliku predusretljivost i prema medicinarima, ali i građanima koji dolaze. Takođe, gosti hotela neometano borave u njemu i koriste sve usluge.

Kinesku Sinofarm vakcinu do sada je primilo 8.666, a revakcinu 6.819 ljudi, ruski Sputnjik 1.830, a revakcinu 574, Fajzer 996, revakcinu 304, dok je AstraZeneku primio 571 sugrađanin, a revakcinacija još nije počela s obzirom na duži period koji treba da prođe od primanja prve doze.

Kolubarski Info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *