Uskoro SOS telefon u Valjevu

Grad Valjevo bi uskoro trebao da dobije SOS telefon, na koji bi žene prijavljivale nasilje kome su izložene. To je jedna od novih usluga koju će od ove godine uvesti grad Valjevo, a za koju je izdvojeno 1.550.000 dinara. Javna nabavka za izbor udruženja koje će organizovati rad SOS telefona će uskoro biti raspisana i očekuje sa da u skorije vreme grad Valjevo ponovo dobije SOS telefon.

Lokalnim akcionim planom za rodnu ravnopravnost grada Valjeva za period od 2019-2021. godine, predviđeno je da se uspostavi usluga „SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja“, čiji je specifičan cilj izgradnja novih i jačanje postojećih institucionalnih kapaciteta podrške žrtvama porodičnog nasilja.

Krajem 2019. i tokom 2020. godine je organizovana obuka za 13 žena, koje su dobile sertifikat da mogu da pružaju usluge SOS telefona putem konsultativnog telefonskog razgovora. Obuku konsultantkinja je sprovela Mreža SOS Vojvodina.

Grad je obezbedio prostor u kome će raditi SOS telefon, novac za njegov rad, ali i svu podršku zaposlenima, kao i institucijama u borbi za smanjenje nasilja nad ženama. Valjevski SOS telefon će pokrivati ceo Kolubarski okrug i biće umrežen sa drugim institucijama.

„Na žalost, živimo u vremenu kada se povećava nasilje nad ženama, kao i partnersko nasilje! Tome svedoče brojni tragični slučajevi o kojima čujemo u medijima! O tome svedoče i brojne neispričane sudbine naših sugrađanki, koje trpe nasilje godinama. Zbog toga je grad Valjevo prepoznao i podržao inicijativu da se uvede ovakva usluga. Naša podrška neće biti samo na papiru, a dosadašnjim aktivnostima smo dokazali da smo ozbiljni u nameri da pomognemo svim sugrađanima koji su izloženi bilo kakvom nasilju. Cilj ove usluge je da se nasilje prepozna, kazni, ali pre svega da se zaustavi“, kaže Marko Jevtić, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku.

Kada počne sa radom SOS telefon u Valjevu, svi pozivi na njega će biti anonimni, dok se žene koje su izložene nasilju ne ohrabre da nasilje i prijave. U radu SOS telefona će osim sertifikovanih saradnica, učestvovati sve institucije u gradu, koje će biti garant da će se prijavljeno nasilje što pre kazniti i zaustaviti.

Kolubarski Info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *