Završeno asfaltiranje „stare obrenovačke pruge“ u opštini Lajkovac

U toku je postavljanje završnog sloja asfalta na putu Lajkovac-Jabučje-Skobalj dužine 10 kilometara. Ovog proleća i leta urađena je rekonstrukcija i prvi sloj asfalta na celoj deonici, pandemija je omela završne radove, da bi sada bilo finiširano asfaltiranje pet kilometara puta od Milanovića rampe do Donjeg kraja u Jabučju. Saobraćajnica zvana „stara obrenovačka pruga“, nekadašnji regionalni put, veoma je značajna za brojne Lajkovčane koji ovim putem odlaze na posao u Rudarski basen „Kolubara“. Postavljanjem finalnog sloja asfalta završava se i realizacija ovogodišnjeg ugovora sa JP „Putevi Srbije“ vrednog 300 miliona dinara, zahvaljujući kojem je u 2020. asfaltirano 40 kilometara regionalnih i lokalnih puteva u opštini Lajkovac.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, uprkos objektivnim teškoćama koje se očekuju u 2021. zbog pandemije, nada se nastavku odlične saradnje sa preduzećem „Putevi Srbije“, a samim tim i daljem ostvarenju ambicioznih planova opštinskog rukovodstva u oblasti putne infrastrukture:

– Mi smo „Putevima Srbije“ predali nove projekte i nadam se ćemo u narednoj godini uraditi bar deo puteva kao u prethodnim godinama. Najvećim delom ćemo se bazirati na lokalne puteve, kao što su put za Vlajiće u Donjem Lajkovcu, put za Vasiće u Vračeviću, a pre svega put koji jeste lokalni, ali je vrlo frekfentan jer spaja opštine Ub i Lajkovac – saobraćajnica koji prolazi kroz Selo Lajkovac i Ruklade.

Živković je novinarima rekao da je ključna stvar za Lajkovac za naredni period izgradnja obilaznice.

– Imamo nekoliko modela, ono što raduje jeste da je obilaznica u planu Vlade Srbije i da su u prethodnom periodu urađeni prvi radovi u sklopu izgradnje petlje u Nepričavi. To je oko 300 metara, upravo je „Štrabak“ za vikend asfaltirao tu deonicu. Obilaznica će mnogo značiti i za izmeštanje teretnog saobraćaja, a ono što je najbitnije jeste da će stvoriti prve uslove za formiranje industrijske zone, a svi znamo šta ona znači za jedno mesto i za širu okolinu: dolazak investitora i otvaranje radnih mesta, što je sigurno prioritet i Vlade Srbije i Opštine Lajkovac.

U 2020. godini Opština Lajkovac je imala značajne ugovore i sa Kancelarijom za javna ulaganja Republike Srbije. Andrija Živković se nada da će, uprkos očekivanim realnim teškoćama, biti konsolidacije i realizacije zajedničkih projekata sa republičkim institucijama, koji će biti podržani i iz opštinskog budžeta. Bez obzira što je projektovano 150 miliona dinara manje u opštinskom budžetu nego prethodne godine, svakako će biti znatnih izdvajanja za infrastrukturne projekte.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *