Izveštaj o broju pozitivnih Covid-19 od 23. novembra

IZ ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA VALjEVA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALjEVU NA DAN 23.11.2020.GODINE.

ZBOG PRETEĆE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA, U GRADU JE OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA , VLADE RS I GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

Dvadesetog drugog novembra 107 laboratorijski potvrđenih novoobolelih .

Na teritoriji Okruga 144 laboratorijski potvrđena novoobolela. U Mionici 5, u Ubu i Osečini po 6, u Lajkovcu 7 i u Ljigu 13 .

Sl.1.Prikaz broja novoobolelih po danima od početka trećeg talasa.

Novooboleli su svih starosnih grupa, zaposleni (u prometu, uslugama, javnim službama, zdravstvu,školama, obdaništima…) nezaposleni, penzioneri i osobe iz kućnog karantina.

Ukupan broj laboratorijski potvrđenih obolelih u Valjevu od početka epidemije je 3127 .

Broj laboratorijski potvrđenih obolelih:

-u prvom piku epidemije je 199 umrlo 19.

-u drugom piku epidemije od 17.06.2020 do 08.10. je 995 umrlo 13.

-u trećem talasu od 08.10.2020. do danas je 1933 osoba, umrlo 19.

Sl.2.Prikaz porasta ukupnog broja laboratorijski potvrđenih obolelih i izlečenih po danima od početka trećeg talasa.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije ( svakodnevnog porasta broja noobolelih, i novobolelih sa težom kliničkom slikom kao i opterećenja zdravstvenih ustanova ) Vlada je:

DONELA UREDBU O MERAMA ZA SPREČAVANjE I SUZBIJANjE ZARAZNE BOLESTI COVID-19„Službeni glasnik RS“, br. 66 od 7. maja 2020, 93 od 1. jula 2020, 94 od 3. jula 2020, 100 od 16. jula 2020, 109 od 21. avgusta 2020, 111 od 28. avgusta 2020, 120 od 2. oktobra 2020, 122 od 9. oktobra 2020, 126 od 23. oktobra 2020, 138 od 15. novembra 2020, 141 od 21. novembra 2020, stupa na snagu 24. novembra 2020. godine..( U PRILOGU ).

2.USVOJENE NOVE PROTIVEPIDEMIJSKE MERE:

Skraćenje radnog vremena do 18:00 časova restorana, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.
Obavezno i bezuslovno korišćenje zaštitnih sredstava (nošenje zaštitnih maski) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama, gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.
Zabrana svih javnih okupljanja prisustvuje više od 5 (kućnih ljubimaca) osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje se propisuje ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadrat objekta (najmanje 4 m2 po osobi).
Omogućavanje rada od kuća svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.
Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitnih maski u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.
Stroga kontrola sprovođenja kućnih izolacija, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.
Gore navedene mere su oročene na period od 10 dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svetlu kretanja epidemioloških situacija.
Virus se lako širi sa osobe na osobu, kada zaražena osoba u blizini izbacuje kapi u vazduh kašljanjem, kijanjem ili razgovorom na distanci manjoj od 2m. Zaražena osoba može da širi zarazne kapljice, čak i ako se ne oseća bolesno. Možete se zaraziti nakon što dodirnete neke predmete, poput kvake prekidača za svetlo mobilni telefon, i …

KAKO I KADA NEKOME REĆI DA IMATE KOVID-19
Reći nekome da ste mu možda preneli ozbiljnu infekciju nije lako.

To morate uraditi!

Kada reći?

Neki stručnjaci preporučuju obavještavanje saradnika čim se pojave simptomi koji mogu biti KOVID-19. Drugi savetuju da saradnike, prijatelje rođake ne plašite i sačekate do testa.

„Ako je vaša sumnja dovoljno jaka da vas podstakne na testiranje, trebalo bi da obavestite osobe sa kojima ste bili u bliskom kontaktu ili ste proveli znatno vreme.Možda je dobro sledeće pravilo: Ako treba da se testirate, to morate da kažete. A pošto će vam trebati nekoliko dana da dobijete rezultate testa, telefonirajte i pošaljite poruke u vreme testiranja – samo da biste ih obavestili da postoji mogućnost KOVID-19 – a onda ih možete ažurirati kada dobijete rezultate. Imajući ove informacije,vaši kontakti mogu se odlučiti za karantin ili jednostavno preduzeti dodatne mere predostrožnosti (poput preskakanja nedeljne šetnje na otvorenom sa starijom majkom ili otkazivanja posete kod komšija).

Ako razvijete bolest sa povišenom temperaturom, takođe treba da obavestite druge – jer bilo da se radi o KOVID-19 ili drugom virusu, možda ste ga i dalje širili drugima pre nego što su se simptomi razvili.“

To morate uraditi – zakonska obaveza!

Kada reći- odmah po sumnji, saznanju?

PRESECANjEM PUTEVA PRENOSA, OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM asimptomatskih, presimptomatskih nosilaca virusa i LEČENjEM obolelih, se sprečava dalje širenje bolesti i zato treba:

 • ODRŽAVATI DISTANCU ,
 • NOSITI MASKU,
 • PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
 • IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM ,
 • JAVITI SE ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.
 • AKO SE BORAVI DUŽE U ZATVORENOM PROSTORU DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO VREMENSKI USLOVI DOZVOLjAVAJU ILI ČEŠĆE PROVETRAVAJTE, POVREMENO NAPRAVITI PROMAJU,POVEĆAJTE VLAŽNOST U PROSTORIJI SA GREJANjEM—OVLAŽIVAČIMA,MOKRIM KRPAMA NA RADIJATORIMA, KUVAJTE VODU I TD.
 • ODRŽAVANjE JAKOG IMUNOLOŠKOG SISTEMA-Osobi je potreban jak imunološki sistem za borbu protiv bilo koje vrste infekcije, posebno protiv SARS-CoV-2 virusa.
 • USVAJANjE OVIH ZDRAVIH NAVIKA MOŽE POMOĆI U JAČANjUIMUNOLOŠKOG SISTEMA :
 • Spavati najmanje 7 sati noću
 • Smanjiti nivo stresa što je više moguće
 • Konzumirati hranu bogatu voćem i povrćem
 • Redovno vežbati
 • Održavati zdravu telesnu težinu

Kolubarski Info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *