Izveštaj o broju pozitivnih Covid-19 od 22. novembra

IZ ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA VALjEVA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALjEVU NA DAN 22.11.2020.GODINE.

ZBOG PRETEĆE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA, U GRADU JE OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA , VLADE RS I GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

Dvadesetog prvog novembra 81 laboratorijski potvrđen novooboleli.

Na teritoriji Okruga 164 laboratorijski potvrđena novoobolela. U Ubu 10, u Mionici 11,u Osečini 12, u Ljigu 19 i u Lajkovcu 31.

Ukupan broj laboratorijski potvrđenih obolelih od početka epidemije je 3020 .

Broj laboratorijski potvrđenih obolelih:

u prvom piku epidemije je 199 umrlo 19.

u drugom piku epidemije od 17.06.2020 do 08.10. je 995 umrlo 13.

u trećem talasu od 08.10.2020. do danas je 1826 osoba, umrlo 19.

Sl.1. Prikaz broja novoobolelih po danima od početka trećeg talasa.

Novooboleli su svih starosnih grupa, zaposleni (u prometu, uslugama, javnim službama, zdravstvu,školama, obdaništima…) nezaposleni, penzioneri i osobe iz kućnog karantina.

Sl.2.Prikaz porasta ukupnog broja laboratorijski potvrđenih obolelih i izlečenih po danima od početka trećeg talasa.

Broj dnevnih pregleda u COVID ambulanti DZ u poslednja 2 dana manji ali visok, dok je broj pregled i prijema u OB nepromenjen.Na bolničkom lečenju 103 osobe( popunjeni postojeći planirani kapaciteti) .Broj osoba u kućnoj izolaciji- lečenju 1390. Broj izlečenih dnevno raste (343), ali znatno sporije od oboljevanja.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije ( svakodnevnog porasta broja noobolelih, i novobolelih sa težom kliničkom slikom kao i opterećenja zdravstvenih ustanova ) POTRBNO JE:

DA SVAKI POJEDINAC POVEĆA LIČNU ODGOVORNOST i kada je na kućnom lečenju ili kućnom karantinu , na radnom mestu, u zatvorenom i otvorenom, da ne organizuju i ne učestvuju na skupovima,proslavama i drugim okupljanjima brojnijim od 5 učesnika i ne boravi duže od 15 minuta u objektima gde nisu obezbeđene neophodne mere prevencije (distanca, maska,dezinfekcija…) kako bi zaštitila sebe i svoje najbliže i doprinela da zdravstveni sistem i drugi sistemi obezbede stalnu funkcionalnost;

DA LICA KOJA SE NALAZE U KUĆNOM KARANTINU poštuju naložene mere rešenjem (ograničenje slobode kretanja,praćenje zdravstvenog stanja;

ZA LICA KOJA SE NALAZE U KUĆNOJ IZOLACIJI ograničavanje sloboda kretanja i sprovođenje mera po nalogu ordinirajućeg lekara;

DA PREDUZETNICI, PRAVNA LICA I DRUGI POSLOVNI SUBJEKTI KAO I ZAPOSLENI DOSLEDNO sprovode sve naložene i predložene mere u poslovnim prostorijama;

Dosledno sprovođenje svih preventivnih mera u USTANOVAMA PREDŠKOLSKOG VASPITANjA I ŠKOLSKOG OBRAZOVANjA;

U JAVNOM PREVOZU obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila;

Sprovođenje mera zaštite U VERSKIM OBJEKTIMA I PRILIKOM VRŠENjA VERSKIH OBREDA;

Sprovođenje mera zaštite u KOZMETIČKIM, FRIZERSKIM SALONIMA, SALONIMA LEPOTE, FITNES CENTRIMA I TERETANAMA (MASKE I RUKAVICE).

NASTAVITI I POJAČATI KORDINISANI INSPEKCIJSKI NADZOR GRADSKIH I REPUBLIČKIH INSPEKCIJA, PO PREDLOGU KORDINACIONOG TELA ZA INSPEKCIJE VLADE RS,A PO PROCENjENOM RIZIKU.

Virus se lako širi sa osobe na osobu, kada zaražena osoba u blizini izbacuje kapi u vazduh kašljanjem, kijanjem ili razgovorom na distanci manjoj od 2m. Zaražena osoba može da širi zarazne kapljice, čak i ako se ne oseća bolesno. Možete se zaraziti nakon što dodirnete neke predmete, poput kvake prekidača za svetlo mobilni telefon, i …

KAKO I KADA NEKOME REĆI DA IMATE KOVID-19
Reći nekome da ste mu možda preneli ozbiljnu infekciju nije lako.

To morate uraditi!

Kada reći?

Neki stručnjaci preporučuju obavještavanje saradnika čim se pojave simptomi koji mogu biti KOVID-19. Drugi savetuju da saradnike, prijatelje rođake ne plašite i sačekate do testa.

„Ako je vaša sumnja dovoljno jaka da vas podstakne na testiranje, trebalo bi da obavestite osobe sa kojima ste bili u bliskom kontaktu ili ste proveli znatno vreme.Možda je dobro sledeće pravilo: Ako treba da se testirate, to morate da kažete. A pošto će vam trebati nekoliko dana da dobijete rezultate testa, telefonirajte i pošaljite poruke u vreme testiranja – samo da biste ih obavestili da postoji mogućnost KOVID-19 – a onda ih možete ažurirati kada dobijete rezultate. Imajući ove informacije,vaši kontakti mogu se odlučiti za karantin ili jednostavno preduzeti dodatne mere predostrožnosti (poput preskakanja nedeljne šetnje na otvorenom sa starijom majkom ili otkazivanja posete kod komšija).

Ako razvijete bolest sa povišenom temperaturom, takođe treba da obavestite druge – jer bilo da se radi o KOVID-19 ili drugom virusu, možda ste ga i dalje širili drugima pre nego što su se simptomi razvili.“

To morate uraditi– zakonska obaveza!

Kada reći– odmah po sumnji, saznanju?

PRESECANjEM PUTEVA PRENOSA, OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM asimptomatskih, presimptomatskih nosilaca virusa i LEČENjEM obolelih se sprečava dalje širenje bolesti i zato treba:

ODRŽAVATI DISTANCU ,

NOSITI MASKU,

PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,

IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM ,

JAVITI SE ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.

AKO SE BORAVI DUŽE U ZATVORENOM PROSTORU DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO VREMENSKI USLOVI DOZVOLjAVAJU ILI ČEŠĆE PROVETRAVAJTE, POVREMENO NAPRAVITI PROMAJU,POVEĆAJTE VLAŽNOST U PROSTORIJI SA GREJANjEM—OVLAŽIVAČIMA,MOKRIM KRPAMA NA RADIJATORIMA, KUVAJTE VODU I TD.

ODRŽAVANjE JAKOG IMUNOLOŠKOG SISTEMA-Osobi je potreban jak imunološki sistem za borbu protiv bilo koje vrste infekcije, posebno protiv SARS-CoV-2 virusa.

USVAJANjE OVIH ZDRAVIH NAVIKA MOŽE POMOĆI U JAČANjU IMUNOLOŠKOG SISTEMA :

Spavati najmanje 7 sati noću

Smanjiti nivo stresa što je više moguće

Konzumirati hranu bogatu voćem i povrćem

Redovno vežbati

Održavati zdravu telesnu težinu.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *