Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra, predstavnici grada Valjeva i Vojske Srbije, položili su vence i cveće na Spomen-groblje na Novom groblju i odali poštu junacima. U delegaciji Grada su bili predsednica Skupštine grada Valjeva prof.dr Snežana Rakić i zamenik predsednika Skupštine Viktor Mićić, komandant Drugog centra za obuku Vojske Srbije potpukovnik Saša Stojiljković i predstavnici Subnor-a.

 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Spomen-groblje iz Prvog svetskog rata nalazi se na Novom groblju u Valjevu i odlukom Vlade Srbije je 2005. godine proglašeno za znamenito mesto. Vojničko groblje u Valjevu prostire se na površini od oko 70 ari. U delu sa pojedinačnim grobnim mestima sahranjeni su posmrtni ostaci 429 ratnika.

Na kraju prilazne staze podignut je između dva svetska rata spomenik palim ratnicima 1914—1918. godine u obliku betonskog krsta postavljenog na piramidalno postolje zidano fugovanim kamenom.

Na zapadnoj strani piramidalnog postolja pričvršćena je spomen-ploča sa posvetom: Za čast, slavu i veličinu svoje otadžbine poginulim i umrlim junacima u ratu 1914—1918. godine. Zahvalna otadžbina.

U zaravnjenom delu groblja nalazi se šest masovnih grobnica u kojima je sahranjeno oko 3000 ratnika. Na spomen groblju vršena su sahranjivanja vojnih lica do 1956. godine.

Valjevo je u Prvom svetskom ratu žestoko postradalo. Žarište pegavog tifusa bilo je u Valjevu, u kome je osim vojnika, život izgubilo mnogo lekara i bolničkog osoblja, kao i civilnih lica koja su pomagala kao dobrovoljci.

Kolubarski Info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *