Valjevo je bezbednije od poplava: Uz pomoć EU i Austrije završena rekonstrukcija korita reka koje su 2014. pričinile štetu

Za razliku od maja 2014. kada je koritom reke Kolubare u Valjevu teklo “more”, grad je danas neuporedivo bezbedniji – tvrdi direktor JP “Srbijavode” Goran Puzović, povodom završetka rekonstrukcije ukupno 8,5 kilometara korita reka u ovom delu Srbije.

Pritom, radove na Kolubari, Obnici i Jablanici, koje su tokom poplava pre šest godina Valjevu nanele ogromnu štetu, finansirali su Evropska unija, Austrija i Japan.

– Rekonstrukcije korita reka su obavljene zajedničkim naporima, ali je i dalje važno podizanje svesti u Srbiji o tome da su poplave uvek moguće – istakao je ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici. – Raduje me i to da je, kada su tokom juna ove godine zabeležene velike padavine u Valjevu, čak veće nego 2014, ovaj sistem funkcionisao i nije došlo do poplava. Bio je to svojevrsni test koji je pokazao da smo u stanju da održimo bezbednost svih građana.

Zahvalnost

– SRBIJA duguje veliku zahvalnost Evropskoj uniji koja je sa ukupno 170 miliona evra pomogla sanaciju šteta od poplava

– kaže direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević. – Posebno cenimo njihovu fleksibilnost i efikasnost, jer su upravo to dve ključne odlike pomoći koju je Srbija dobila. Šteta od poplava u maju 2014. je procenjena na 1,7 milijardi evra, od toga oko milijardu evra samo u slivu Kolubare.

U okviru projekta pod nazivom “Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava na području Srbije”, koji je sa 19 miliona evra finansirala Evropska unija, a Austrija posredstvom svoje Razvojne agencije pomogla sa 500.000, za nepuna četiri i po miliona su rehabilitovana korita tri pomenute reke koje tradicionalno najviše prete.

– Poplave iz 2014. su nas naučile da uvek moramo da budemo spremni – naglasio je direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijen Fajks. – Valjevo je bilo jedan od najteže pogođenih gradova, a Evropska unija i Austrijska razvojna agencija su pomogle da se suoči sa svim izazovima.

Kolubarski Info / Novosti / Foto: Novosti

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *