Svečana akademija povodom stogodišnjice rođena Žarka Milanovića

Povodom stogodišnjice rođenja Žarka Milanovića, diplomiranog pravnika i poznatog violiniste i muzičkog pedagoga, opština Mionica i Kulturni centar su u petak u velikoj sali mioničke ustanove kulture priredili svečanu akademiju.

Žarko Milanović je rođen 1920. godine u Mionici, gde su mu roditelji radili kao učitelji. Po potrebi službe sele se u Skoplje, gde ostaju do 1929. godine, a potom dolaze u Beograd. Od sedme godine pohađa muzičku skolu “Jovan Zorko” na odseku violine. Studije je nastavio kod profesora Živorada Grbića, po kojem Muzička škola u Valjevu nosi ime i koji je tada radio u Muzičkoj školi “Stanković”. Pored ovog sjajnog pedagoga, poznavaoca i ljubitelja narodne muzike Milanović je duboko zašao u tajne svog instrumenta.Žarko Milanović je široj javnosti ostao upamćen kao dugogodišnji šef Narodnog orkestra Drugog programa Radio Beograda, šef Omladinskog orkestra RTS-a, šef orkestra Nacionalnog ansambla „Kolo“ i kao neponovljiv muzički pedagog. Izveo je iz anonimnosti mnoge pevače i instrumentaliste, a neki od njih se i danas profesionalno bave narodnom muzikom. Sa svojim orkestrom snimio je veliki broj gramofonskih ploča za PGP RTS i „Diskos“ i trajnih snimaka za arhivu Radio Beograda, a najveći uspeh donela mu je zlatna ploča sa pesmom “Kafu mi draga ispeci” u izvođenju njegovog orkestra i doajena naše narodne pesme Predraga Cuneta Gojkovića. Sa svojim orkestrom je učestvovao u velikom broju pozorišnih predstava sa scenskom muzikom u Narodnom pozorištu, jedan je od osnivača KUD „Ivo Lola Ribar, a za svoj dugogodišnji i uspešan rad Žarko Milanović je dobio veliki broj nagrada i priznanja, od kojih su najznačajnije “Zlatni mikrofon” za dugogodišnji doprinos programima Radio Beograda, kao i nagrada Udruženja estradnih umetnika Srbije “Carevac 67”.

Prisutnima se na samom početku svečanosti obratio predsednik opštine Mionica Boban Janković.

-Žarko Milanović je doprineo da Mionica bude poznata po nečemu što je dobro, a uvek je dobro ono što je srpsko, tradicionalno, narodno. Hvala našim gostima što su nas podsetili na poznate sugrađane koji Mionicu čine još većom. Iz godine u godinu rastemo i postajemo kulturni centar i na tome nam već sada mogu pozavideti veliki gradovi. Verujem da je ovo veče začetak jedne lepe priče i da ćemo u godinama koje dolaze pored „Mišićevih dana“ i svečanosti u čast Milana Rakića imati i dane Žarka Milanovića – rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Život i pedagoški rad Žarka Milanovića su osvetlili Jovan Vukotić i Aleksa Zarev, njegovi učenici i osnivači Udruženja za negovanje stvaralaštva Žarka Milanovića, dok je rad izdvojenog odeljenja Muzičke škole „Živorad Grbić“ u Mionici predstavila direktorka ove ustanove Suzana Radovanović Perić. Takođe, prisutni su imali priliku da pogledaju video snimke sa numerama u izvođenju orkestra Žarka Milanovića i razgovorima sa poznatim muzičarem i pedagogom. U muzičkom programu nastupili su učenici Muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Mionice i Valjeva. Oni su svoj muzički talenat demonstrirali u nastupima gudačkog orkestra „Feniks“, etno grupe „Mione“ i solo tačkama violinistkinja Hane Dikić i Anastasije Radovanović, koje su nagrađene vrednim poklonima opštine Mionica. Publici se predstavio i folklorni ansambl KUD „Vojvoda“ iz Mionice spletom igara iz Srbije.

Kolubarski Info 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *