Štab za vanredne situacije 20. oktobar

Štab za vanredne situacije grada Valjeva, na 53. sednici, održanoj 20.10.2020. godine doneo je sledeće zaključke:

I Pojačati inspekcijski nadzor od strane inspekcija grada Valjeva, komunalne milicije i republičkih inspekcija nad primenom mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19.

II Inspekcije su dužne da dostavljaju dnevne izveštaje o sprovedenim kontrolama, Komandantu i Načelniku Štaba za vanredne situacije grada Valjeva i Šefu Odseka za vanredne situacije i poslove odbrane Gradske uprave grada Valjeva.

Pored pojačanog inspekcijskog nadzora koji je naložen na današnjoj sednici, sa Štaba za vanredne situacije je upućen apel građanima, preduzetnicima, pravnim licima i drugim privrednim i javnim subjektima da dosledno sprovode mere kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Povećanje broja novoobolelih, sve veći broj pregleda u Kovid ambulantama Doma zdravlja i Bolnici, kao i povećani broj prijema na bolničko lečenje sigurni su pokazatelji da je Valjevo ulazi u novi talas Korona virusa. Najvažniju ulogu imaju upravo pojedinci, koji ličnom odgovornošću mogu usporiti širenje virusa.

PRESECANjEM PUTEVA PRENOSA, OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM asimptomatskih, presimptomatskih nosilaca virusa i LEČENjEM obolelih se sprečava dalje širenje bolesti i zato treba:

  • ODRŽAVATI DISTANCU,
  • NOSITI MASKU,
  • PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
  • IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM,
  • JAVITI SE EPIDEMIOLOGU I ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.
  • AKO SE BORAVI DUŽE U ZATVORENOM PROSTORU DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO VREMENSKI USLOVI DOZVOLjAVAJU ILI ČEŠĆE PROVETRAVATI, POVREMENO NAPRAVITI PROMAJU.
  • DOSLEDNO SPROVOĐENjE SVIH MERA U SKLADU SA ZAKONOM, UREDBOM I NAREDBOM VLADE I MINISTARSTVA ZDRAVLjA RS, KRIZNOG I GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE.

Komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković apeluje na sugrađane da sprovode sve protivepidemijske mere, ne organizuju veće skupove, slavlja i ne prisustvuju takvim okupljanjima.

„Molim sugrađane svih generacija, posebno mlade da shvate ozbiljnost situacije, jer je dokazano da su okupljanja najčešći put širenja virusa! Pojedini građani od nas traže da kažnjavamo i donosimo još strožije mere, jer su svesni da zbog neodgovornosti pojedinaca možemo biti u još težoj situaciji! Gradska vlast je do sada pokazivala visok stepen razumevanja, tolerancije i preduzimanje represivnih mera smo sveli na minimum! Na žalost, ako se do kraja nedelje epidemiološka situacija ne poboljša ili stabilizuje, a predložene protivepidemijske mere ne budu doslednije sprovodile , moraćemo da pribegnemo donošenju strožijih mera! Da li treba da izričemo novčane kazne, podnosimo prekršajne prijave, dodatno ograničavamo radno vreme ugostiteljskih i drugih objekata, ili možemo da nosimo maske, držimo fizičku distancu i ne okupljamo se u većem broju i tako sačuvamo živote, zdravlje, zdravstveni sistem, privredu i egzistenciju grada i građana?!

Poštovani sugrađani, molim vas da uvažite apele, jer su u pitanju naši životi, koji su vredniji od bilo kakve proslave, koju možemo organizovati već iduće godine! Nijedna preporuka i protivepidemijska mera nije doneta da se maltretiraju građani, nikome nije prijatno da nosi maske, ali je sve ovo mali pojedinačni napor i odricanje koje će doprineti presecanju puteva širenja virusa“, poručio je gradonačelnik Lazar Gojković.

Kolubarski Info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *