Psihoocijalna podrška dragocena za slepe i slabovide osobe

Radionicom psihosocijalne podrške Udruženje slabovidih i slepih Grada Valjeva obeležilo je 15. oktobar – Svetski dan slepih i slabovidih osoba (Dan belog štapa). Radionice se održavaju u okviru projekta „Korak ka socijalnom preduzetništvu 2“, podržanom na konkursu Grada Valjeva.

Udruženje radi otežano zbog epidemiološke situacije, ali uspeva da funkcioniše prilagođavajući se uslovima pandemije, kaže Milan Đurić, predsednik udruženja. Naglašava da to ne bi bilo moguće bez podrške Grada Valjeva i brojnih humanih ljudi, organizacija i firmi, kao i da je članovima od početka epidemije psihosocijalna pomoć udruženja dosta značila.

– Neki članova zbog ozbiljnosti svog zdravstvenog stanja ne dolaze. Sa njima komuniciramo putem telefona i interneta, preko govornih programa, čemu je mnogo pomogla prošlogodišnja škola računara. Nažalost, pored ove fizičke distance, među ljudima se javlja i socijalna, koju mi našim radom, zalaganjem i aktivnostima nastojimo da prebrodimo. U vreme prethodna dva talasa korone funkcionisala je psihosocijalna i pravna pomoć i podrška, iako nismo mogli da se okupljamo. To je našim članovima mnogo značilo. Tako da našim članovima pružamo maksimalnu stručnu podršku, koja je moguća u ovakvim okolnostima.

Psihosocijalne radionice se organizuju svakog utorka u prostorijama udruženja u dve manje grupe, uz preduzete mere prevencije. Vodi ih psiholog Kaja Jovanović, uz podršku socijalne radnice Tijane Ristivojević.

– Pričamo o emocijama, interesovanjima, nekim ličnim problemima. Uvek smo spremni da ih čujemo, da razgovaramo sa njima na te teme i da potpomognemo razrešenje njihovih dilema. Oni se svakodnevno susreću sa problemom izolacije u društvu, nedovoljnom komunikacijom sa okruženjem, koja je otežana fizičkim preprekama, ali i zatvorenošću sredine prema njihovom uključivanju u širu društvenu zajednicu. Bitno je da smo posle 15 meseci rada postigli dobar nivo otvorenosti i iskrenosti svih članova udruženja. Sada smo otvorena grupa, u kojoj jedni pred drugima mogu da iznesu svoje probleme, bez suzdržavanja. To im pomaže da kroz život idu sa više sigurnosti – kaže psiholog Kaja Jovanović.

Milan kaže da položaj slepih i slabovidih osoba u Srbiji, uopšte osoba sa invaliditetom još uvek nije zadovoljavajući, ali uz pravu podršku, veliku ljubav i strpljenje mnogo toga može da se nadoknadi. Puno toga toga treba da se promeni; od obrazovanja i kulture slabovidih osoba, preko šire svesti društva, do privrede i institucija koje bi omogućile da osobe sa invaliditetom mogu da se zaposle, da bi imale siguran i ostvaren život. Tako bi mogli da pokažu sebi i drugima koliko vrede i koliko mogu.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *