Posetom Brankovini obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja

Patronažna služba Doma zdravlja i Psihijatrijska služba Opšte bolnice, uz podršku Zavoda za javno zdravlje i Crvenog krsta Valjevo, posetom Brankovini organizovali su obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja. Sa predstavnicima ovih ustanova i službi u poseti Kulturno-istorijskom kompleksu Brankovina bilo je nekoliko pacijenata koji su u procesu oporavka i socijalne rehabilitacije.

Obišli su sve muzejske postavke: Protinu školu, Desankinu školu i kuću Nenadovića, kao i grob slavne pesnikinje Desanke Maksimović. Dvočasovna poseta Brankovini završena je razgovorom i druženjem u prelepom ambijentu kulturno-istorijskog kompleksa i crkvene porte.

Mentalno zdravlje je sastavni deo opšteg zdravlja čoveka i podjednako važno kao fizičko zdravlje, konstatuje psiholog Doma zdravlja Živana Pantić i dodaje:

– Svetska zdravstvena organizacija kaže da zdravlje nije samo odsustvo bolesti nego osećanje blagostanja zbog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja. Naše mentalno zdravlje podrazumeva da svaki pojedinac, u skladu sa svojim potencijalima, razvija sve ono što je dobio na rođenju i postane koristan član društva, odnosno svoje potencijale realizuje na društveno prihvatljiv način. Na koji način i kako, to je pitanje mentalne higijene. Dakle, potrebno je da svaki čovek, kao što radi higijenu prostora i ličnu higijenu, sprovodi i mentalnu higijenu. Kao neko ko dolazi iz primarne zdravstvene zaštite preporučujem da svako veče uoči spavanja analizirate svoj radni dan, vidite kakva su se osećanja u toku dana nakupila u vašem stomaku, srcu, plućima ili gde ih već pakujete i da probate da odgovorite šta ste mogli da uradite kako biste se bolje osećali. Ako dođete do takvog zaključka, onda sutra ujutro ne treba da odustanete od tog nauma.

Aktivnost je u skladu sa ovogodišnjim sloganom „Pokret za mentalno zdravlje“. U tom kontekstu Slavica Filipović, patronažna strukovna medicinska sestra-specijalista javnog zdravlja kaže:

– Mi smo ovde jedan mali reprezentativni „pokret“ za zdravlje, a to je još jedna poruka da na putu rešavanja životnih problema pojedinac ne može sam ništa da učini. Uvek je potrebna podrška zdravstvenih profesionalaca i šire zajednice, kao i dobra interpersonalna komunikacija. Nije sramota biti bolestan, kada govorimo o zdravlju ne sme biti nikakve stigme.

Svaki čovek ima pravo na zdravlje, ali i kada ima problema sa zdravljem treba da bude shvaćen i prihvaćen, pre svega od svoje porodice, koja jeste osnova društva, ali i od zdravstvenog sistema i šire društvene zajednice. Potrebna mu je podrška i pomoć, kako kroz savetovališni rad tako kroz dijagnostičke procedure i lečenje u relevantnim institucijama mentalnog zdravlja.

Učesnicima akcije su podeljene brošure „Depresija – bolest savremenog doba“, koje je pripremio i štampao Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *