Odložen festival duvan čvaraka u Valjevu

Festival duvan čvaraka u Valjevu nije održan danas, iako je njegov osnivač Slaven Batočanin pre dva dana najavio da će manifestaciju organizovati uprkos zabrani zbog pandemije korona virusa, makar on platio kaznu ili otišao u zatvor.

Batočanin se, međutim, predomislio, jer mu je policija uručila rešenje sanitarne inspekcije o zabrani skupa.

Uručeno mu je i obaveštenje Policijske uprave u Valjevu, da održavanje skupa “Spravljanje duvan čvaraka” nije blagovremeno prijavio. Naime, u prijavi koju je podneo 6. oktobra navedeno je da je početak manifestacije 10. oktobar, a po zakonu ona mora da bude podneta najkasnije pet dana pre održavanja skupa.

– Bio sam spreman da organizujem jubilarni 15. Festival duvan čvaraka po svaku cenu, ali sam posle razgovora sa mesarima ipak odustao od te namere – kaže Slaven Batočanin. – Nisam hteo da mesare izlažem eventualnim neprijatnostima, da ih neko kažnjava i hapsi. Razmišljao sam da na obali Kolubare sam pravim čvarke, ali sam i od toga odustao, jer ne želim da me policija odatle na silu iznosi. Odlučio sam da “Čvarkijade” ove godine ne bude, čak ni sa minimalnim brojem učesnika i posetilaca, kako ne bi došlo do zaraze, jer znam da bi svu krivicu za to na mene svalili.

Batočanin ističe da će razgovarati sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem o produžetku ugovora za podršku lokalne samouprave održavanju ove manifestacije koja će, očekuje, biti održana kada se epidemiološka situacija stabilizuje. Nada se da će to biti ove godine, kako bi jubilarna “Čvarkijada” bila obeležena.

– Nadaleko poznatu i veoma popularnu “Čvarkijadu”, koju sam zaštitio kao autorsko delo, ustupio sam gradu, da bude manifestacija Valjeva – kaže Batočanin. – Prema ugovoru koji ističe 11. oktobra, grad Valjevo mi, kao vlasniku autorskih prava, godišnje plaća 400.000 dinara. Ta prava grad mi plaća poslednje tri godine.

NAREDBA ŠTABA

Grad Valjevo je zbog pandemije korona virusa tokom vanredne situacije, koja je na snazi, zabranio održavanje svih manifestacija i sportskih događaja, te je zbog toga lokalna samouprava odustala od organizacije Festivala duvan čvaraka. Posle najave Slavena Batočanina, da će “Čvarkijadu” održati, Štab za vanredne situacije grada Valjeva je doneo naredbu o odlaganju svih manifestacija, sa naglaskom na Festival duvan čvaraka, do povoljnije epidemiološke situacije.

Kolubarski Info / Novosti / Foto: Novosti 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *