Tim za testiranje KOVID ambulante – tihi heroji borbe protiv pandemije

Među „tihe heroje“ borbe protiv pandemije korona virusom svakako spada tim za testiranje KOVID ambulante Doma zdravlja u Novom naselju. Ovi mladi ljudi, koje predvodi medicinski tehničar Ognjen Andrić, uradili su izuzetno veliki i značajan posao od početka testiranja u KOVID ambulanti. Pritom su dobili bezbroj pohvala pacijenata za predusretljivost i ljubaznost, što uostalom važi i za lekare i medicinske sestre na pregledima. Ognjenovi saradnici od početka su Kristina Radovanović, Milena Matić i Saša Janić, od letos imaju ispomoć još dvoje mladih kolega.

Za šest meseci, od 1. aprila do 1. oktobra 2020. uradili su 7880 testova, od čega 6497 PCR testova i 1383 seroloških na prisustvo IGG i IGM antitela. Neverovatan obim posla postigli su u julu sa 2.703 testiranja (2.312 PCR i 391 seroloških), dok su u avgustu realizovali 1.705 testova (1532 PCR i 173 seroloških). Uzeli su preko 6200 uzoraka za analizu krvi, a od 28. jula uradili skoro 1500 snimaka pluća mobilnim rendgenom. Taj posao preuzeo je na sebe koordinator tima Ognjen Andrić, prošavši prethodno stručnu obuku za rad na prenosivom digitalnom rendgenskom uređaju.

Ognjen Andrić

– Treba podsetiti da je ubrzo po pojavljivanju prvih slučajeva u Valjevu, kada je Zavod za javno zdravlje Valjevo obustavio rad zbog zaposlenih pozitivnih na virus SARS-CoV-2, Dom zdravlja Valjevo prihvatio da preuzme testiranje građana na prisustvo ovog virusa. Obuku nekoliko zaposlenih obavio je stručni tim Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“. Zahvaljujući tome, valjevski Dom zdravlja ne samo da je prvi u Srbiji otvorio KOVID ambulantu 17. marta, nego je prvi počeo da radi i PCR testiranje – 1. aprila. Takođe, jedini u KOVID bazi Republike Srbije radimo serološke testove. Imali smo mnogo posla u pojedinim mesecima, tako da smo tada imali samo jedan dan u nedelji slobodan, bez zamene, odmor sam iskoristio kada je prošao drugi pik, praktično u septembru – priča Ognjen Andrić.

Posao KOVID tima za testiranje ne završava se uzimanjem brisa nosa i grla za PCR test i krvi za analizu krvne slike i serološke testove – naprotiv:

– U domenu KOVID-19 testiranja je: pojedinačno pozivanje pacijenata koji su na listi za testiranje-po nalogu lekara iz Kovid ambulante, trijaža po simptomima, pojedinačno anketiranje, popunjavanje obrazaca za ispitivanje slučajeva infekcije izazvane korona virusom SARS-CoV-2, uzimanje uzoraka i pakovanje, unos uzorkovanih u Kovid–19 bazu, unos anketa u epidemiološku tabelu i slanje tabela u ZZJZ, slanje podataka u RFZO, unošenje uzorkovanih u program “Heliant”, unos u tabelu i pisanje uputa sa tabelama za laboratorije u Beogradu u kojima se predaju uzorci za obradu, prevoz i odnošenje uzoraka – nabraja Ognjen deo svakodnevnog posla.

Obaveza zaposlenih na Kovid–19 testiranju je i redovan pregled Kovid baze i pojedinačno štampanje rezultata, kao i obaveštavanje uzorkovanih o rezultatima analize, davanje uputstava zaraženom za dalju dijagnostiku i preglede, prijava zaraženih u ZZJZ, izrada tabela za pozitivne slučajeve, pozivanje i pravljenje rasporeda za kontrolna testiranja, stalna komunikacija sa nadležnom laboratorijom u Beogradu, DZ, ZZJZ i PU Valjevo.

U oblasti radiološke dijagnostike je pozivanje pacijenata, ukucavanje uputa u Nacionalnu platformu i informacioni sistem Heliant, snimanje grafije, slanje preko nacionalnog paksa u Opštu bolnicu Valjevo, štampanje i izdavanje nalaza pacijentima i stalna komunikacija sa radiolozima Opšte bolnice.

Sve ovo smo nabrojali da bismo zajedno shvatili da osoblje KOVID ambulante Doma zdravlja Valjevo radi mnogo veći posao od onog nama vidljivog, kako bismo, možda, u pojedinim situacijama pokazali više strpljenja i razumevanja za njihov posao.

Zahvaljujući izuzetnom angažovanju i podršci direktorke dr Branke Antić potpuno je zaokružena usluga u KOVID ambulanti: od lekarskog pregleda, preko laboratorijske i rendgen dijagnostike do testiranja. Zahvaljujući tome naši sugrađani kompletnu dijagnostiku mogu da završe na jednom mestu, čime je smanjena i mogućnost širenja infekcije.

Kolubarski Info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *