Parastos vladiki Milutinu služio patrijarh

Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u četvrtak 1. oktobra u Hramu Vaskrsenja Hristovog, posle koje je odslužio šestomesečni parastos blažene uspomene Episkopu valjevskom G. Milutinu.

Patrijarhu su sasluživali Preosvećeni Episkopi: šabački i administrator valjevski G. Lavrentije, bački G. Irinej, šumadijski G. Jovan, mohački G. Isihije, kao i više monaha, sveštenika i đakona. Veliki broj vernika molitveno je učestvovao u Svetoj Liturgiji, kao i predstavnici državne i lokalne vlasti.

Nakon odsluženog parastosa, srpski patrijarh je održao besedu u čast počivšeg vladike Milutina za koga je rekao da je živeo Hristom, kao i sa Hristom u sebi, te da je o episkopu valjevskom slušao samo reči hvale.

„Nikada nisam čuo nijednu žalbu, ni od sveštenika, ni od mirjana za dragog vladiku Milutina“. Srpski patrijarh Irinej je u nastavku svoje propovedi istakao da Vladika Milutin ostaje privezan za svoju Eparhiju, moleći se za njeno spasenje, pored velikog duhovnog gorostasa i pokrovitelja bogomspasavane Eparhije valjevske – Svetog Vladike Nikolaja Srpskog.Posle Svete Arhijerejske Liturgije i parastosa koji su služeni u Hramu Vaskrsenja Hristovog povodom šest meseci od upokojenja blažene uspomene Episkopa valjevskog Milutina, u Eparhijskom domu priređena je trpeza ljubavi na kojoj je domaćin, Episkop šabački i administrator Eparhije valjevske Lavrentije, istakao da je više decenija proveo sa počivšim Vladikom Milutinom, te da je svaki susret sa njim za njega bio praznik. „Plenio je svojom duhovnošću i iskrenošću. Čvrsto verujem da je on ovde među nama“, rekao je Vladika Lavrentije, poželevši da Gospod srpski narod daruje sa više ličnosti poput episkopa Milutina, voljenog među sveštenstvom i među narodom.

Episkop Lavrentije, zahvaljujući se svim arhijerejima koji su služili Svetu Liturgiju u Hramu Vaskrsenja Hristovog, darivao ih je prigodnim poklonima, dok je Patrijarhu Irineju poklonio ikonu Svetog Nikolaja Srpskog. „Mislim i delim mišljenje mnogih da je Sveti Vladika Nikolaj najveća ličnost posle Svetog Save i da njegovo vreme dolazi“, istakao je u obraćanju srpski Patrijarh koji je za Vladiku Milutina rekao da je čovek pun vrlina. „Živeo je hrišćanskim životom. Bogu hvala na takvoj ličnosti“, dodao je prvojerarh SPC.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković se obratio patrijarhu i prisutnima rečima da vladiku Milutina upoznaje kroz njegov lik i delo:

„Današnja liturgija i parastos, jednom rečju današnje sabranje, pokazuju kakav je veliki čovek i duhovnik bio episkop Milutin. Hteo bih da se zahvalim i svešteniku Filipu Jakovljeviću, arhijerejskom zameniku episkopa valjevskog, zato što mi je ukazao veliku čast da se aktivno uključim u organizaciju današnjeg događaja. Da na delu pokažemo da su država i crkva dve glave jednog tela orla, kako i stoji na grbu. Da imamo zajednički cilj, a to je: da služimo Bogu i narodu.“

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *