Izveštaj o broju pozitivnih Covid-19 od 02. septembra

Novi korona virus SARS-CoV-2 predstavlja potpuno novi soj virusa koji do sada nije identifikovan u humanoj populaciji.Prema genetskoj strukturi sličan je SARS-CoV.

Prenos SARS–CoV-2 odvija se sledećim mehanizmima:
a. Najčešće se širi bliskim kontaktom sa osobe na osobu (oko 1,8 metara razdaljine).
b. Preko respiratornih kapljica koje nastaju kada inficirana osoba kašlje ili kija, slično kao što se širi virus gripa i ostali respiratorni patogeni.
c. Te kapljice mogu doći u kontakt sa ustima, nosem ili očima ljudi u blizini inficiranog, ili ih isti mogu udahnuti u pluća.
d. Dodirom površina ili predmet koji imaju virus na sebi, a zatim dodirom sopstvenih usta, nosa ili eventualno očiju.Postoje dokazi da koronavirusi mogu ostati infektivni na neživim površinama nekoliko sati ili čak dana.
e. Postoji velika verovatnoća da normalan govor dovodi do prenošenje virusa u vazduhu u zatvorenim okruženjima“
Oboljenje može biti asimptomatskog ili lakog oblika sa respiratornim simptomima (kašljem, nedostatkom daha, otežanim disanjem) i temperaturom.
U težim slučajevima, infekcija može da izazove upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, bubrežnu insuficijeniju, pa i smrt.
PRESECANjEM NAVEDENIH PUTEVA PRENOSA ,OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM ASIMPTOMATSKIH , PRESIMPTOMATSKIH NOSILACA VIRUSA I LEČENjEM OBOLELIH SE SPREČAVA DALjE ŠIRENjE BOLESTI I ZATO TREBA:

  • ODRŽAVATI DISTANCU,
  • NOSITI MASKU,
  • PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
  • IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM
  • JAVITI SE EPIDEMIOLOGU I ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA,
  • AKO SE BORAVI DUŽE U ZATVORENOM PROSTORU DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO VREMENSKI USLOVI DOZVOLjAVAJU ILI ČEŠĆE PROVETRAVATI, POVREMENO NAPRAVITI PROMAJU.

Istraživači sa Univerziteta Južna Kalifornija otkrivaju da će osobe zaražene virus SARS-CoV-2 verovatno imati simptome sledećim redosledom:

  • groznica,
  • kašalj i bolovi u mišićima,
  • mučnina, povraćanje ili oboje,
  • proliv

Ovaj redosled je posebno važan jer je poznato da se može preklapati ciklusi bolesti poput gripa i COVID-19 .
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALjEVU NA DAN 02.09.2020.GODINE

ZBOG PRETEĆE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA, U GRADU JE OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA, VLADE RS I ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

U septembru prvi dan bez laboratorijski potvrđenih novobolelih.

Promenljiv i veliki broj dnevnih pregleda u COVID ambulanti DZ i PUC Bolnice, veliki broj osoba u kućnoj izolaciji i samoizolaciji,manji broj laboratorijski potvrđenih novobolelih i na hospitalizaciji ukazuju da se epidemiološka situacija postepeno smiruje i poboljšava, ali da je i dalje nestabilna što zahteva da se sve naložene i predložene preventivne mere koje se odnose na pojedince i poslovne subjekte i dalje sprovode .

Kordinirani zajednički inspekcijski nadzori sprovođenja naloženih i predloženih preventivnih mera se intenziviraju.

Kolubarski Info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *