Epidemiološka situacija Covid-19 bolesti u Valjevu u mesecu julu

Drugi pik epidemije započeo je 17.06.2020. pojedinačnim, sporadičnim importovanim slučajevima oboljevanja. Zbog kašnjenja izveštaja o laboratorijskoj potvrdi novoobolelih započelo se pred kraj meseca sa praćenjem pregleda sumnjivih i verovatnih slučajeva obolelih u COVID ambulantama, Doma zdravlja i Opšte bolnice Valjevo i njihovih istraženih kontakata u epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravlje Valjeva. Epidemiološka ispitivanja su ukazivala da su obolevanju kod najvećeg broja slučajeva dopirinela okupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i slično. Ovim skupovima je prisustvovao veći broj ljudi čime je ostvarivan veliki broj bliskih kontakta u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom bez korišćenja zaštitne maske i poštovanja drugih protiv epidemijskih mera. Navedeno je stvorilo uslove za masovnije prenošenje bolesti- široku lokalnu transmisiju.

U prvoj nedelji je Štab doneo set obavezujućih protivepidemijskih mera za pojedince, preduzetnike i pravna lica.

Zbog preteće epidemiološke situacije od COVID-19 oboljenja, u Gradu je od 07.07.2020. uvedena vanredna situacija.

U trećoj nedelji se vrše inspekcijske savetodavne kontrole sprovođenja naloženih i predloženih protivepidemijskih mera na otvorenom i zatvorenom prostoru, prioritet ugostiteljstvo.

U četvrtoj nedelji se počinju vršiti zajedničke inspekcijske kontrole sa preduzimanjem kaznenih mera protiv prekršioca. Inspekcijske kontrole će se nastaviti.

1. PODACI O BROJU PREGLEDANIH SUMNjIVIH I POZITIVNIH LICA U KOVID AMBULANTI DOMA ZDRAVLjA I PRIJEMNO URGENTNOG CENTRA BOLNICE, U MESECU JULU

2. PODACI O BROJU LICA SA LABORATORIJSKI POTVRĐENOM INFEKCIJOM KOVID 19, BROJU HOSPITALIZOVANIH, KUĆNOJ IZOLACIJI I IZLEČENIH U MESECU JULU

U toku meseca jula došlo je do se višestrukog povećanja broja pregleda u COVID ambulantama, DZ i OB Valjevo, povećanog broja hospitalizacija i kućnih izolacija i samoizolacija, broja izlečenih. U poslednjoj nedelji broj pregleda se smanjuje, ali i dalje održava na visokom nivou, kao i broj laboratorijski potvrđenih novoobolelih .

Zajedničke inspekcijske kontrole sa preduzimanjem kaznenih mera protiv prekršioca će se nastaviti.

POZNATI SVETSKI EPIDEMIOLOG JE IZJAVIO: „OVU EPIDEMIJU NEĆE ELIMINISATI NI LEKARI SVOJIM LEČENjEM, NI NACIONALNA TELA NI ŠTABOVI, VEĆ SAMO MI SVOJIM PONAŠANjEM“.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *