Informacije o Covid-19 bolesti u Valjevu na dan 13 .07.2020. godine.

Novi korona virus SARS-CoV-2 predstavlja potpuno novi soj virusa koji do sada nije identifikovan u humanoj populaciji. Prema genetskoj strukturi sličan je SARS-CoV.

Oboljenje može biti asimptomatskog ili lakog oblika sa respiratornim simptomima (kašljem, nedostatkom daha, otežanim disanjem) i temperaturom.

U težim slučajevima, infekcija može da izazove upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, bubrežnu insuficijeniju, pa i smrt.

Kako bi ste imali realniju sliku o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Gradu , jer izveštaji o laboratorijski potvrđenim novoobolelim licama kasne ( čeka se 522 izveštaja , a pozitivnost na broj obrađenih je 46,5%),prikazujemo vam podatke o izvršenim pregledima u COVID ambulanti DZ Valjevo i pregledima, prijemima i hospitalizaciji sumnjivih/verovatnih i potvrđenih lica u OB Valjevo, kao i istraženih kontakata u ZZJZ Valjevo.

U COVID ambulanti DZ Valjevo izvršeno je 159 pregleda pacijenata sa respiratornim infekcijama .

U Prijemno urgentnom centru OB Valjevo, izvršeno 45 pregled i 7 prijema pacijenata na Pulmo COVID. Na hospitalizaciji 57 pacijnata sa sumnjom na COVID (15- Infektivno, 24- Pulmo COVID, 13-Gastro COVID ) i 14 pozitivnih pacijenata.

U ZZJZ Valjevo od 01.06.2020. do 12.07.2020 je istraženo 540 kontakata lica sa laboratorijski potvrđenim obolelim licima , a aktivno je 407 kontakata.

U Valjevu u poslednja 24 časa laboratorijski potvrđeno 1 novoobolelo lice, u kućnoj izolaciji 198 obolelih lica, na hospitalizaciji 9 laboratorijski potvrđenih, a izlečenih 181 .

Broj uzetih briseva 12.07.2020. godine je 105 .

Broj novoobolelih medicinskih radnika u kontaktu sa laboratorijski potvrđenim licem 12, 1 lice izlečeno, van radnog mesta 4 u kućnoj samoizolaciji .

Broj umrlih od početka epidemije je 21 (1 nemedicinski radnik).

U poslednja 24 časa, u Ubu laboratorijski potvrđen 1 novooboleli. U drugim opštinama Kolubarskog okruga nema laboratorijski potvrđenih obolelih osoba.

Analizom podataka u vremenskom periodu od 17.06 .2020 do danas se može utvrditi da se broj novoobolelih, lica na hospitalizaciji i lica koja se leče u kućnoj izolaciji, naglo povećeava, kao i broj lica iz kontakata, što sve ukazuje na visoku aktivnost virusa u našoj sredini, a njegovo širenje u sredini zavisi od našeg poštovanja preventivnih mera (maska, distanca i dezinfekcija).

Zbog preteće epidemiološke situacije izazvane naglim povećanjem broja novoobolelih od virusa COVID-19, u Gradu je vanredna situacija.

Sve navedeno, zahteva dosledno sprovođenje svih preventivnih obavezujućih protivepidemijskih mera kako zdravih pojedinaca, lica u kućnoj izolaciji i samoizolaciji, kao i pravnih lica i preduzetnika (novi Pravilnik – na sajtu Grada).

Kontrola sprovođenja protivepidemijskih mera se nastavlja.

TABELA – PODACI O BROJU LICA SA LABORATORIJSKI POTVRĐENOM INFEKCIJOM COVID 19, BROJU HOSPITALIZOVANIH I ISHODU LEČENjA OD 17.06.2020. GODINE DO DANAS 13.07.2020.

Kolubarski Info 

Tags:

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *