Boban Janković: Mionica na korak do najrazvijenih opština u Srbiji

Gostujući u emisiji Gradske teme medijske mreže Info24 predsednik opštine Mionica Boban Janković izjavio je da je ta varošica postala atraktivno mesto za sve koji žive u velikim gradovima.

Prema rečima Jankovića, cilj je da se u ovoj maloj opštini po broju stanovnika ali velikoj po teritoriji na kojoj se prostire obezbede istovetni uslovi za život i u gradu i na selu.

 „Naš je zadatak da do kraja mandata 2021. godine,  kada su naši lokalni izbori, obezbedimo vodu u svakom našem selu, da obezbedimo kvalitetnu putnu infrastrukturu, da obezbedimo našoj maloj varoši toliki broj radnih mesta da će se polako doseljavati ljudi iz drugih krajeva kod nas da žive“, istakao je Janković.

Janković koji je od 2015.  godine na čelu opštine Mionica smatra da je dosta urađeno na poboljšanju života građana uz veliku podršku Vlade Srbije.

„Uvek može bolje. Sve što smo radili, radili smo 200 posto“, izjavio je Janković.

Osvrćući se na ubedljivu pobedu Srpske napredne stranke na nedavno završenim izborima Janković je ocenio da to pokazuje da su građani ipak zadovoljni politikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Ovaj rezultat i ovo poverenje koje smo dobili od građana i Srbije i Mionice daje nam podstrek da još više radimo i stvaramo uslove za još kvalitetniji, bolji život“, naveo je Janković navodeći da je na ovogodišnjim izborima u odnosu na 2016. izlaznost na birališta u Mionici bila veća za 4%.

EPS ulaže tri miliona evra u izgradnju nove trafo stanice

Očekivano u prvom planu i ove lokalne samouprave je ulaganje u dalji razvoj infrastrukture koja je preduslov za oživljavanje privrednih ali i poljoprivrednih aktivnosti.

U saradnji sa Eletkroprivredom Srbije rešavaju se problemi u snabdevanju električnom energijom na seoskom pdoručju.

„Mi smo dobili od EPS-a zaista kvalitetnu investiciju i uspeli smo da krenemo u projekat gde ćemo u narednih godinu dana odraditi kompletnu niskonaponsku i visokonaponsku mrežu, zamenu provodnika, zamenu drvenih stubova betonskim, zamenu svih izolatora i između ostalog i izgradnju nove TS  35 KV u blizini Divčibara“, objasnio je Janković i najavio projektovanje TS 110 KV.

 „Ono što je jako važno mi smo u programu za 2024. godinu ušli u plan projektovanja za novu TS  110 KV na mestu koje je urbanistički rešeno još pre nekoliko decenija. To će rešiti trajno snabdevanje strujom u našoj opštini“ , naglasio je Janković ukazavši da je to važno za izgradnju novih fabrika i hotela koji se očekuju.

Mionica očekuje strane investitore i nove fabrike

Janković je podsetio da je ove godine donet akt o izgradnji nove industrijkse zone što će, navodi,  promeniti kompeltnu sliku opštine i omogućiti da iz četvrte grupe razvijenosti stane rame uz rame sa najrazvijenim opštinama u Srbiji.

 „Mionica ima najmanji broj nezaposlenih u Kolubarskom okrugu i na to smo ponosni jer smatramo da jedno malo mesto kao što je Mionica može da preživi isključivo ako ima jaku privredu. Naš zadatak je da fabrike rade u Mionici i radnici primaju plate. Država ima jako dobre programe kada je u pitanju privreda. Smatram da nikad u istoriji države Srbije nije  bilo više mogućnosti za one koje žele da se bave privredom i zarade novac. Trenutno imamo tri pisma o namerama velikih kompanija iz oblasti auto-indiustrije i obrade poljoprivrednih proizvoda“, izjavio je Janković.

Mionica je čuvena po proizvodnji mleka, farmi pilića i jaja, a prepoznat je i značaj razvoja organske prozvodnje.

 „Bio sam na jednoj farmi jaja gde će taj naš poljoprivreni proizvođač imati farmu koja je napravljena po evropskim standardima. To je druga farma u Srbiji, oko 150.000 jaja dnevno će se proizvoditi“, s ponosom ističe Janković.

Prošle godine započet je i pilot projekat kada je podeljeno 20 plastenika manjim proizvođačima u organskoj proizvodnji koji svoju robu plasiraju na lokalno tržište snabdevajući hotelijere i ugostitelsjke objekte.

Ove godine će se nastaviti sa tim programom, kao i edukacijom stanovništva o organskoj proizvodnji.

Opština Mionica prepoznatljiva je i izvan naših granica po Divčibarama i Banji Vrujci gde trenutno boravi oko 5.000 gostiju, a u Srbiji po velikom vojvodi Živojinu Mišiću rođenom u  mioničkom selu Struganik.

 

Kolubarski info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *