Vučić: Na novoj deonici Lajkovac – Iverak imaćete nov auto-put! Do Beograda za 35 minuta!

Predsednik Aleksandar Vučić obilazi radove na izgradnji saobraćajnice Lajkovac-Iverak. Predsednik je rekao da je izgradnja ove saobraćajnice važna za ceo Kolubarski okrug. Radnicima iz Kine je poželeo da se u Srbiji osećaju kao kod kuće.

Do Beograda za 35 minuta!

– Mi očekujemo da, kada prođe epidemija kovida 19, Srbija bude još interesantnija za sve – rekao je predsednik Vučić i dodao je da je uveren da će Srbija pametnom i mudrom politikom napraviti još bolje rezultate u budućnosti.

– Čini mi se, kada god da smo išli na zapad Srbije uvek je bilo jedno pitanje na koje nismo mogli da damo odgovorž – Kada će auto put da stigne? – rekao je predsednik i dodao:

– I dok su se otvarale druge deonice, uvek se pitalo – A gde smo mi Valjevci?

Sada kada je put uvelilo u izgradnji, novom deonicom do Beograda stizaće se za 35 minuta!

Dodao je da brzina kojom će se stizati iz Beograda do Valjeva dovesti investitore u ovaj kraj, a zatim najavio i nastavak radova u ovom okrugu.

PITANJA NOVINARA

Šta očekujete od predstojećih pregovora u Vašingtonu

– Očekujem racionalan i pragmatičan razgovor. Mala je Srbija da bi zapovedala Beloj kući, ali dovoljno velika da kaže šta su njeni interesi i kako da se zaštite,odgovorio je predsednik.

Kako komentarišete tvrdnje opozicije da ćete na Vidovdan potpisati sporazum o nezavisnost Kosova

– Ja ne moram da koristim ni mitski jezik ni rečnik, ali blizu je Vidovdan i videćete ni izvini neću dobiti za izjave za tako sramnu tvrdnju

O Izborima

– Meni je bitno da na izbore dođu svi sa maskama i da se što kraće zadrže, a najvažnije je da uz sve to narod stavi pečat i kaže mi šta sve misli o protekle četiri godine. Rezultati liste koju vodim će mi to pokazati.

Situacija u Trsteniku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je uvedena vanredna situacija u Trsteniku i da očekuje izveštaj.

Vučić je, upitan za situaciju u tom mestu nakon nepogoda, kazao da je ministar Zoran Ðorđević već tamo.

Istakao je da situacija u Trsteniku pokazuje koliko je važno uraditi vodoregulaciju vodotokova.

To je važno, kako je dodao, posebno u Lukavcu, ali i drugim mestima, kako se ne bi ponovila 2014..

– Što se Trstenika tiče, uložićemo novac i daćemo pomoć. Situacija pokazuje koliko god da uložite nikada prirodu ne možete da savaldate – dodao je on.

Sve ide jednostavno i po planu

– Ja sam uvek brinuo za ovaj deo Lajkovac – Niš, istakao je predsednik, a sada, kada je počelo, sve jednostavno ide, dodao je on.

– Mi smo formirali odličan tim i svi budući projekti ići će sve bolje i bolje, rekli su predstavnici radova.

Na ovoj deonici biće izgrađeno čak 25 mostova.

Izgradnja puta Iverak – Lajkovac, kojim će se Valjevo povezati sa auotputem “Miloš Veliki”, važna je za ceo Kolubarski okrug, istakao je predsednik Aleksandar Vučić tokom obilaska početka radova i interesovao se zašto je rok za završetak radova 36 meseci, a ne kraće.

Domaćini, kineski partneri iz kompanije “Čajna Šandong”, upoznali su predsednika Srbije sa projektom i istakli da je reč o kompaniji koja je već 13 godina za redom na listi 500 najboljih kineskih kompanija.

Nakon što je čuo taj podatak, Vučić je rekao da ga zato čudi zašto je rok za završetak radova 36 meseci i zapitao ih da li to može malo brže.

Predsednik je bio uporan u nameri da od kineskih partnera dobije informaciju da će put biti završen do kraja 2022. godine, što su mu oni, na kraju i obećali.

Vučić je primetio da je ta kompanija odlično radila denice “Miloša Velikog” od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, dok su se srpske firme “mučile” sa 12,5 km od Uba do Lajkovca.

Predsednik je kazao da je bilo problema na deonici od Lajkovca do LJiga, ali da je kineska kompanija posle to velikom brzinom dovršila.

“Kako ste tu ozbiljno prisutupili, tako treba sad od početka ovde da radite”, poručio je Vučić.

Predsednik je srpskim i kineskim radnicima, koji rade na izgradnji puta, a pozdravio ih je na kineskom jeziku, poželeo da rade dobro i vredno i da posao završe na vreme.

“Želim vam (kineskim radnicima) da se osećate kao u svojoj kući. Našim radnicima želim da dobro i vredno radite i da imate veće plate. I da se posao završi na vreme”, rekao je Vučić.

Sa predsednikom radove obilazi i ambasadorka Narodne Republike Kine, Čen Bo.

Vučić je rekao da će do kraja 2022. godine biti završena ova saobraćajnica.

Radovi na izgradnji brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac, kojom će se Valjevo povezati sa auotputem “Miloš Veliki”, počeli su danas, a kada se završe svi radovi, od Beograda do Valjeva putovaće se 35 minuta.

Ukupna dužina deonice iznosi 18,3 kilometra, a radovi, koje u skladu sa državnim sporazumom Srbije i Kine izvodi kompanija “Čajna Šandong”, vredni su 158 miliona evra.

Brza saobraćajnica imaće po trake u oba smera i projektovana je za brzinu do 100 kilometara na sat.

Čen Bo: Spremni smo da svojim znanjem pomognemo Srbiji

Čen Bo

-Uverena sam da su kineske kompanije spremne da svojim znanjem i iskustvom da daju doprinos razvoju infrastrukture u Srbiji – rekla je Čen Bo i rekla da se nada da će kompanija koja već gradi u Srbiji uspešno završiti i ovaj projekat.

Deo projekta i uređenje Kolubare

Na trasi ce se nalaziti 25 objekata, jedna petlju, ukupno 19 mostova, od čega su dva najduža ukupne dužine 1,5 kilometar. Rok za završetak radova je 36 meseci.

Deo ovog projekta je i potpuno uređenje reke Kolubare i vodotokova, što će sprečiti dalja plavljenja ovog dela Srbije.

Brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac, deo je državnog puta Loznica-Valjevo- Lazarevac i predstavlja poprečnu vezu u putnoj mreži Srbije i povezaće delove Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine sa auto-putem “Miloš Veliki” i Koridorom 10.

Početku radova prisustvuju ambasadorka Kine Ccen Bo i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, kao i predstavnici Puteva Srbije i izvođača radova.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *