Valjevo će uz investicije biti „kosmos u malom“

Zahvaljujući merama Vlade i predsednika Aleksandra Vučića, Srbija iz vanrednog stanja zbog koronavirusa izlazi sa potpuno netaknutom privredom i što je najbitnije, sa sačuvanim ljudskim životima, izjavio je na danas održanoj konferenciji Lazar Gojković, nosilac liste Srpske napredne stranke Valjevo. Naglasio je da sve navedeno daje veliku inspiraciju Valjevcima i njemu lično, jer Srpska napredna stranka ima dobar plan za razvoj Valjeva u naredne četiri godine.

“21. juna na izbore izlazimo sa jasnom strategijom za razvoj Valjeva i iskreno se nadam da ćemo veći deo plana ispuniti do 2024. godine. Država je donela odluku da velika sredstva investira u naš grad i meni je drago što ći biti izaslanik te politike“, naglasio je Lazar Gojković, nosilac liste SNS Valjevo za lokalne izbore.

Gojković je naglasio da veoma brzo kreću pripremni radovi na izgradnji Koridora 11 i brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac, u dužini od 17,5 kilometara, koja će grad Valjevo povezitati sa autoputem Miloš Veliki, a koja će na taj način Valjevo povezati sa ostatkom Srbije i potencijalnim investitorima. Najavljeni su i radovi na izgradnji ulice u Industrijskoj zoni, u dužini od 2,5 kilometra, koja će, sa brzom saobraćajnicom, biti preduslov za dovođenje jednog ili više ozbiljnih investitora, koji će doneti nova radna mesta i obezbediti  mladima da ostanu u Valjevu.

“Posle više od deset godina, završićemo Gerentološki centar, koji je celu deceniju propadao. Biće to jedan moderan centar nakon rekonstrukcije, a imaće mogućnost prijema starih lica i lica u dnevnom boravku. Prva faza projekta rekonstrukcije bolnice je već završena, dok druga faza treba da bude realizovana do kraja ove godine, a sledeće godine očekujemo i radove na rekonstrukciji valjevske bolnice, tako će ona biti jedan moderan i funkcionalan bolnički blok“, kaže Gojković.

lazar gojkovic sns valjevo
Konferencija za medije, Foto: Željko Bošković

Predstavljajući plan razvoja Valjeva, Gojković je naglasio da je veoma važno reštiti i problem aerozagađenja, sa kojim  ovaj grad ima veliki problem u zimskom periodu. Vlada Republike Srbije pomoći će u rešavanju ovog problema, a u planu je izgradnja gasovoda, a samim tim i gasifikacija grada.

“Posebnu pažnju staviću na naš turistički biser – Divčibare, gde je planirana investicija do pet miliona evra za neophodnu infrastrukturu. Radiće se proširenje i gradnja nove komunalne mreže, potom izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, dupliraćemo kapacitet vodovoda, a uradićemo i put od Krčmara do Divčibara. Jako je važno da Divčibare budu proglašene turističkim prostorom, a uskoro kreću i radovi na rekonstrukciji pijace na Divčibarama. To će biti jedna moderna etno tržnica, projekat je podržalo Ministarstvo turizma, dok je rok za završetak radova 70 dana“, istakao je Lazar Gojković.

Sve su ovo veliki projakti koji će biti realizovani uz pomoć Vlade i Kancelarije za javna ulaganja, kaže Gojković i dodaje da je na lokalnoj vlasti u Valjevu da nastavi sa započetim radovima, ali i da se proceni šta je to što je još potrebno da se uradi, kako bi Valjevci imali bolji i kvalitetniji život.

“Postoji ideja da se zgrada Vojske stavi u funkciju, a to bi bio jedan multimedijalni centar na otovorenom i zatvorenom prostoru. Pored toga, radiće se rekonstrukcija zgrade Radio Valjeva, koja je jedna od najlepših zgrada u Valjevu, izgrađeno daleke 1906. godine. Ideja je i da se uradi revitalizacija Tešnjara. Potrebno je uraditi jedan planski dokument, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture“, naglašava Gojković.

On dodaje da je u planu i rekonstrukcija gradskih ulica i kao najvažnije, izgradnja najmanje dve višeetažne garaže, kako bi se rešio problem parkiranja u centru Valjeva. Plan je i da se reka Gradac zaštiti, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode.

“Kako je moto naše kampanje „Za našu decu“, da naglasim je već urađen projekat digradnje dečijeg vrtića Bambi u velikom gradskom naselju Kolubara II. To je projekat vredan oko 1,5 miliona eura i to će doneti proširenje kapaciteta vrtića za novih 280 mesta. Radi se i projakat za promenu namene bivše zgrade Šeste škole, koja će postati vrtić, sa još dodatnih 500 mesta. Sve ove planove koje smo predstavili građanima Valjeva, pokazuju u kom smeru predsednik Aleksandar Vučić želi da razvija naš grad i naše društvo. Ja sam siguran da smo direktnom podrškom našeg predsednika dobili novu priliku i čini mi se, po malo favorizovani na ostatak Srbije, jer smo dobili priliku koju godinama čekamo“, naglašava Lazar Gojković.

Gojković je naglasio da Valjevci moraju biti mudri i da na izborima 21. juna podrže ovu priliku koja im je data. Ističe da predstavljena ideja mora da se širi i da svi zajedno urade sve, kako bi grad Valjevo postalo jedan „kosmos u malom“.

Nada Dželebdžić

1 Komentar

  1. Milan
    May 19, 2020 - 6:47 pm

    U Valjevskoj biblioteci su bajke i knjige za malu decu bile u prizemlju. Neka doticni vrati literaturu o kosmosu, da je druga deca mogu koristiti. Hvala!

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *