Okončanje proizvodnje u zaječarskoj fabrici Gorenje Home krajem maja – pregovori sa zainteresovanim partnerima pri kraju

Dve godine nakon donošenja strateške odluke da poslovanje fokusira na snažno razvijanje osnovne delatnosti – proizvodnju kućnih aparata i postepeni izlazak iz ostalih proizvodnih delatnosti, menadžment Gorenja doneo je odluku o okončanju proizvodnih operacija u zaječarskoj fabrici za proizvodnju sanitarne opreme Gorenje Home, koja duže vreme posluje sa značajnim gubicima.

Menadžment Gorenja vodi intenzivne pregovore sa dva potencijalna partnera koji bi iznajmili ili kupili prostor i kapacitete za proizvodnju i omogućili ponovno zapošljavanje radnika u zaječarskoj fabrici u što kraćem roku. „Mi očekujemo da bi ti pregovori mogli da budu okončani veoma brzo. Oba zainteresovana partnera imaju nameru da šire delatnost, pa bi u ovoj fabrici posao moglo da nađe i više radnika nego što ih mi u ovom trenutku imamo. Reč je inače o možda i najboljem timu zaposlenih koji Gorenje Grupa ima, i zato je odluka o povlačenju iz proizvodnje za nas bila veoma teška“, istakao je Vlado Krebs, direktor Gorenje Home Zaječar i dodao da „odluka o obustavljanju proizvodnje nema veze sa aktuelnom pandemijom. Ona je rezultat značajnih gubitaka koje ova fabrika ima, kao i strateške odluke Gorenja da se fokusira na osnovnu delatnost proizvodnje kućnih aparata, i da se povuče iz svih ostalih, poput proizvodnje sanitarnih uređaja“.

U razgovoru sa predstavnicima reprezentativnog sindikata postignut je dogovor o svim bitnim elementima okončanja ugovora o radu i otpremninama za 102 zaposlena u zaječarskoj fabrici.

Gorenje Home u Zaječaru počelo je sa radom 2011. godine kupivši likvidiranu kompaniju Porcelan. Glavni portfolio u poslednje dve godine činili su proizvodnja sudopera, umivaonika i sanitarne opreme. I pored investicija od preko 10 miliona eura uloženih opremu i infrastrukturu u prethodnih devet godina, ova fabrika nije uspela da obezbedi održivost poslovanja.

U prethodne dve godine, tokom implementacije strateškog plana o postepenom izlasku iz sporednih delatnosti matična kompanija u Sloveniji prodala je mariborsko preduzeće za preradu otpada “Gorenje Surovina” i njegove ogranke firmi “Eko Surovina“, kao i fabriku bojlera „Gorenje Tiki“ iz Stare Pazove.

Hisense Gorenje ostaje snažno posvećeno planovima o jačanju tržišnih pozicija u oblasti osnovne delatnosti – proizvodnje kućnih aparata. Fabrika u Valjevu ostaje centar proizvodnje rashladnih uređaja Hisense Gorenje za Evropu, i u njoj je u narednom periodu planirano povećanje obima proizvodnje i proširivanje kapaciteta.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *