Dečje savetovalište i pregledi budućih prvaka u ambulanti na Petom puku

Kako bi se omogućio nesmetan i bezbedan rad Savetovališta Službe za zdravstvenu zaštitu dece, uprava Doma zdravlja je izmestila deo ove službe u ambulantu na Petom puku. Već treću nedelju tu se rade sistematski pregledi beba do godinu dana, redovna vakcinacija i ultrazvuk kukova. Radno vreme je od 7.30 do 13 sati, po unapred zakazanim terminima (telefonski) na svakih 15 minuta. U ponedeljak će u tom prostoru početi i završni pregledi dece za upis u prvih razred, njih oko 20 odsto koji to nisu završili pre epidemije. Termini za buduće prvake biće od 13 do 17 sati.

S obzirom da je polovina Doma zdravlja u fazi rekonstrukcije, a da je raspoloživi prostor Pedijatrije opredeljen za preglede dece sa respiratornim infekcijama, Dom zdravlja je izabrao ambulantu na Petom puku kao najfunkcionalniju za preglede zdrave dece. Ambulanta je dezinfekovana i prilagođena za rad sa najmlađim sugrađanima, lekar i sestre isključivo su tu i nemaju smene u Domu zdravlja. Za vreme dolaska roditelja sa decom sprovode se sve mere zaštite i dezinfekcije, koje se ponavljaju posle svakog pregleda.

Ambulanta Peti puk

Odlučili smo da preglede zdrave dece odvojimo od pregleda bolesne dece, odnosno da to potpuno izmestimo iz Doma zdravlja. Najfunkcionalnija nam je bila ambulanta na Petom puku. Ovde radimo kao Savetovalište, obavljamo sistematske preglede beba i ultrazvučne preglede kukova i na taj način se trudimo da svedemo na minimum kretanje roditelja i dece. Zakazujemo termine za preglede telefonski na svakih 15 minuta, tako i da se na taj način smanjuje kontakt između roditelja. Trudimo se da se ispoštuju sve mere opreza zbog vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa KOVID-19. Imali smo kraću pauzu u radu Savetovališta kada je uvedeno vanredno stanje, u prve dve-tri nedelje, kada smo svi bili u Domu zdravlja. Smatrali smo da u tim uslovima nije bezbedno da zdravoj deci zakazujemo i sprovodimo preglede pa smo zato odlučili da radimo ovde kako ne bismo potpuno ugrozili kontinuitet sistematskih pregleda. Za bebe koje su rađene krajem januara i početkom februara, koje su trebale da nam dođu na pregled sa mesec dana, bilo bi dugo da ih, recimo, tri meseca nijedan pedijatar ne pogleda – kaže dr Valentina Marković, načelnica

Službe za zdravstvenu zaštitu dece, koja i radi sve preglede u ambulanti na Petom puku.

U ambulanti Peti puk u ponedeljak 4. maja počinju završni pregledi dece za upis u prvi razred, svakog radnog dana od 13 do 17 sati. Roditelji su već telefonski obavešteni o terminima, a oni koji nisu dobili poziv (zbog promene adrese ili broja telefona) mogu se javiti Domu zdravlja na telefone 014 315 00 60 i 014 315 00 64. Dom zdravlja je ove godine ranije počeo zdravstvene preglede za buduće prvake, tako da ih je ostalo oko 20 odsto i očekuje se da sve bude gotovo do sredine maja.

Kolubarski Info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *