Gvozdenović: Situacija nije nimalo naivna, ali je pod kontrolom

Valjevo je drugi grad u Srbiji, posle Beograda, po broju zaraženih virusom korona zbog čega je mreža Info24 odlučila da u emisiji Gradske teme ugosti gradonačelnika Dr Slobodana Gvozdenovića.

Prema posledjnim podacima objavljenim na sajtu covid19.data.gov.rs u sredu, 25. marta, u ovom gradu potvrđeno je ukupno 46 obolelih od Kovida-19.

“Između 10 i 15 posto zaraženih u Srbiji su Valjevci”, kaže Gvozdenović i podseća da je iz ovog grada i jedna od četiri žrtve virusa korona, žena stara 60 gdina koja je preminula u bolnici “Dr Dragiša Mišović” u Beogardu.

“Situacija je u jednom momentu  izgeldala prilično dramatično, ali je ona sada pod kontrolom”, izjavio je prvi čovek Valjeva.

Prema rečima Gvozdenovića, važno je da se održi rad zdravstvenih ustanova, pre svega Opšte bolnice i Doma zdravlja, a otežavjuća okolnost jeste činjenica da je 30 zaposlenih u Zavodu za javno zdravlje u izolaciji od koji su dva epidemiologa.

“Mi u ovom trenutku faktički imamo na raspolaganju samo laborante u Zavodu za javno zdravlje”, otkriva Gvozdenović.

Navodi da Valjevo ima problem i sa medicinskim kadrom, jer od oko 500 osoba koje se u tom gradu nalaze u izolaciji, preko sto su zdravstveni radnici.

“Situacija nije nimalo naivna. Imamo pulmologiju koja je prilično desetkovana i ne može da radi u punom kapacitetu,  imamo i jednu lekarku trudnicu kod koje je detektovan korona virus i gde smo je uputili u GAK “Narodni front” u Beogradu”, izjavio je Gvozdenović.

“Dom zdravlja  je u danu primio 30 novih medicinskih sestara. Nemate lekara na birou. Nemate lekara na raspolaganju tek tako. To je i process, da se obuče, jer imate ljudi koje nisu radili u opštoj praksi. Sad je kasno da pričamo o tome, da se usredsredimo kako da radimo sa postojećim kadrom”, dodao je Gvozdenović.

Gvozdenović objašnjava da bolnica funkcioniše kao u ratnim uslovima i da se primaju samo hitni slučajevi i ističe da se rešava i problem nedostatka zaštitnih sredstava za zaposlene u zdravstvu.

Podseća da je pre sedam dana izdvojena posebna organizaciona trijažna ambulanta u Novom Naselju gde se primaju samo pacijenti sa simptomima koronavirusa.

Ističe da su nadležni u Valjevu prvi u centralnoj Srbiji, pored Smederevske Palanke, preduzeli radikalne mere u borbi protiv širenja virusa korona, kao što je zatvarnje kafića.

Na pitanje kako se dogodilo da Valjevo postane žarište korone, Gvozdenović objašnjava da su postojala dva izvora širenja infekcije.

“Imali smo jednu privatnu proslavu, jedne private firme na kojoj je jedan od gostiju, koji je došao sa strane, da li je on iz Niša, ne želiim da licitiram, i koji je turistički vodič, doneo infekciju  i odatle je sve krenulo. Bilo je tu zdravstvenih radnika, lekara koji izgleda nisu bili dovoljno oprezni”, ispričao je gradonačelnik Valjeva.

Drugi izvor je jedan sveštenik iz Valjeva koji je došao iz Italije pre donošenja karantinskih mera za putnike iz inostranstva i koji je takođe zaražen i na lečenju je u Beogradu.

Ukazuje da su preduzete i druge mere za sprečavanje širenja infekcije, kao što je često čišćenje grada, dezinfekcija stambenih, zdravstvenih i drugih objekata zbog čega je odao priznanje zaposlenim u JKP “Vidrak”. Osim zdravstvenih radnika heroji ove borbe, ocenjuje Gvozdenović,  su i nemedicinski radnici, spremačice, portiri, vozači, kao i brojni volonteri.

Rekao je da je Dom za učenike u Poljorpivrednoj školi sa 104 mesta spreman za prihvat eventualno većeg broja obolelih, kao i 100 ležaja u Hotelu “Narcis”.

Gvozdenović je najavio i otvaranje računa za pomoć ugroženim građanima, a pripremaju se i paketi za penzionere sa niskim prinadležnostima,  kao i borce ratova s kraja dvadesetog veka.

“Samo nas stručnost i doslednost vode do pobede nad ovim neprijateljem”, poručio je na kraju razgovora gradonačelnik Valjeva Dr Slobodan Gvozdenović.

Celu emisiju možete pogledati na sledećem linku:

Mirjana Aleksić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *