Unapređenje bezbednosti u saobraćaju: Podela auto-sedišta za decu

U okviru preventivno-promotivne kampanje Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima grada Valjeva, prošlog četvrtka počela je podela 1000 auto-sedišta za decu.

Deca rođena od 18. oktobra 2017. godine dobijaju auto-sedište, a cilj ove aktivnosti i obuke koja se održava pre podele sedišta je unapređenje bezbednosti u saobraćaju. Roditelji će biti obavešteni kada budu dodeljivana sedišta.

Predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Valjevo Dobrosav Janković kaže da podela sedišta daje određene rezultate i da je 2016. godine kada je doneta Strategija o bezbednosti saobraćaja grada Valjeva, korišćeno svega 17 posto zaštitnih sedišta.

Mi smo do sada podelili oko 1200 sedišta. Do kraja ovog meseca ćemo podeliti još 1000 sedišta za decu rođenu od 2017. godine. Ovo je prvi kontigent od 250, naredni bi trebalo da bude 350 i 400, tako da bi do kraja februara trebalo da podelimo sedišta kako bi naša deca bila što bezbednija u saobraćaju – rekao je Dobrosav Janković.

Agencija je prepoznala da deca danas najviše stradaju kao putnici u vozilu i u skladu sa tim, već četvrtu godinu realizuje kampanju koja ima za cilj podizanje procenta upotrebe sedišta za decu i pojasa za decu.

Ono što je karakteristično jeste da nam u poslednjih desetak godina deca dominantno stradaju kao putnici u vozilu. Recimo 2019. godine, desetoro dece je poginulo, a od toga su sedmoro bili putnici u vozilu. Prema istraživanjima koje sprovodi Agencija na nivou Republike Srbije o procentu upotrebe sedišta za decu i pojasa, do 2013. godine upotreba sedišta za decu do tri godine starosti je 32 posto. Danas posle šest godina procenat upotrebe sedišta za decu je 62 posto. Kada govorimo o upotrebi pojasa krenuli smo sa desetak procenata 2013. godine, a danas je to oko 40 posto, što je takođe bolje nego što je bilo, ali kada pogledamo kako nam deca stradaju i koji je to uzrast, uočavamo da starija deca više stradaju u saobraćaju, odnosno deca uzrasta od sedam godina i upravo je razlog slabo korišćenje pojasa – naglasio je Duško Pešić, načelnik Odeljenja za planiranje, prevenciju, edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Podaci sa terena pokazuju da 90 posto onih koji koriste sedišta za decu koriste ih nepravilno, a to znači da nisu izabrali sedište prema visini i masi deteta ili sedišta nisu na odgovarajući način pričvrstili u vozilu. Iz Agencije kažu da se kroz edukacije i obuke popravlja procenat nepravilne upotrebe sedišta za decu, kao i da se trude da kroz ovakve edukacije roditelje nauče pravilnoj upotrebi sedišta za decu.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *