Desanka Maksimović: Dokaz da je poezija večna

Pre 27 godina na današnji dan napustila nas je srpska pesnikinja Desanka Maksimović. U nasledstvo ostavila nam je poeziju koja se pamti, a kao najveće blago mogu da se izdvoje njena “Krvava bajka” i “Strepnja”.

Svoj život posvetila je pisanju i ljubavi. Rođena je u selu Rabrovica kod Valjeva, 16. maja 1898. U Brankovini je provela detinjstvo, a potom je završila Valjevsku gimanziju. Početkom avgusta 1933. godine udala se za Sergeja Slastikova. Nije imala dece, ali je ipak svoj život posvetila deci, pišući za njih.

Studirala je na odeljenju za svetsku književnost, opštu istoriju i istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Nakon diplomiranja, Desanka Maksimović je najpre radila u Obrenovačkoj gimnaziji, a zatim kao suplent u Trećoj ženskoj gimnaziji u Beogradu. U Parizu je provela godinu dana na usavršavanju kao stipendista francuske vlade.

Foto: Wikipedia

Ona je objavila oko pedeset knjiga poezije, pesama i proze za decu i omladinu, pripovedačke, romansijerske i putopisne proze. Svoje prve pesme je objavila 1920. godine u časopisu „Misao“. Pored toga što je bila pesnik, pripovedač, romansijer i pisac za decu povremeno se bavila i prevođenjem.

Umrla je 11. februara 1993. godine, ali će je srpski narod pamtiti zauvek.

Dijana Antonijević / Kolubarski Info

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *