Održana litija u Valjevu za pomoć narodu i svetinjama u Crnoj Gori

Saborni moleban i molitvena litija održani su juče u Valjevu u znak podrške srpskom narodu i svetinjama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji uz poruku „Ne damo svetinje“ i parolu „Crna Gora mila uvek s nama bila”. Oko 2.000 ljudi okupilo se na molebanu i molitvenoj litiji u Valjevu ispred Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg gde je služio valjevski episkop Milutin.

Foto: YouTube printscreen

Mi u Crnoj Gori nemamo neprijatelja, nego imamo braću odvojenu i molimo se za njih, da se urazume i uplaše strašnog Svetog Vasilija Ostroškog. Od samog početka muka i nezgode u Crnoj Gori  i na Kosovu i Metohiji uveli smo u našoj eparhiji molitve specijalne, na velikom hodu da se pominje. Svaki od nas se moli Bogu i u svojoj kući i evo zajedno večeras ovde vapijemo Gospodu.“, rekao je episkop valjevski Milutin.

Episkop valjevski G.Milutin, Foto: valjevskacrkva.rs

 

Od Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg do crkve Pokrova presvete Bogorodice je išla molitvena litija koju su predvodili sveštenici koji su nosili čestice moštiju Svetog vladike Nikolaja, Svetog Justina Ćelijskog, Svetog Nektarija Eginskog i Svetog Jovana Krstitelja. Nakon litije ispred Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, okupljenom narodu govorio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

Foto: YouTube Printscreen

“Narod u Crnoj Gori je vaskrsao i ovo je čudo da je taj narod koji je bio najobezboženiji deo našega srpskog naroda, danas narod koji je krenuo za gospodom, od deteta do starca. Mi hodimo da pobedimo, mi hodimo da bude velika pobeda, ovaj hod i pobeda su pobeda Hristova u Crnoj Gori”, rekao je mitropolit Amfilohije i zahvalio se na pomoći i molitvi koju Valjevo pruža narodu i svetinjama u Crnoj Gori.

Glumac Nenad Jezdić govorio je “Nebesku liturgiju” vladike Nikolaja, a nastupio je i hor Prizrenske bogoslovije.

Kolubarski Info

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *